To 28.01. 2021 klo 19.00 SINFONIASTREAM
BEL CANTO GALA
Markus Lehtinen, kapellimestari
Iris Candelaria, sopraano
Manon Gleizes, sopraano
Stella Tähtinen, sopraano
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Ruut Mattila, mezzosopraano
Jasper Leppänen, tenori
Tuomas Miettola, tenori
Luke Scott, baritoni
Janne Sihvo, basso
Rossini: Tuhkimo (La Cenerentola)
Introduzione ”No, no, no: non v’é…Una volta c’era un Re….”
Manon Gleizes, sopraano
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Ruut Mattila, mezzosopraano
Janne Sihvo, basso
Donizetti: Lemmenjuoma (L’Elisir d’amore)
Aria ” Una furtiva lagrima”
Tuomas Miettola, tenori
Duetto ”Una parola, o Adina”
Iris Candelaria, sopraano
Tuomas Miettola, tenori
Bellini: Norma
Aria ”Casta Diva”
Manon Gleizes, sopraano
Donizetti: La Favorita (Suosikki)
Duetto ”Quando le soglie paterne varcai”
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Luke Scott, baritoni
Donizetti: Lucia di Lammermoor
Aria ”Regnava nel silenzio”
Iris Candelaria, sopraano
Sestetto ”Chi mi frena in tal momento”
Iris Candelaria, sopraano
Ruut Mattila, mezzosopraano
Tuomas Miettola, tenori
Jasper Leppänen, tenori
Luke Scott, baritoni
Janne Sihvo, basso
Rossini: Tuhkimo (La Cenerentola)
Sestetto ”Siete voi?…Questo è un nodo avviluppato..”
Stella Tähtinen, sopraano
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Ruut Mattila, mezzosopraano
Tuomas Miettola, tenori
Luke Scott, baritoni
Janne Sihvo, basso
Bellini: I Capuleti e i Montecchi (Capuletit ja Montecchit)
Recitativo e Aria ”O di Capellio…È serbata a questo acciaro”
Jasper Leppänen, tenori
Aria ”Ascolta. Se Romeo t´uccise un figlio!”
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Recitativo e Aria ”Eccomi in lieta vesta… / Oh, quante volte…”
Stella Tähtinen, sopraano
Duetto ”Deserto è il luogo” (Romeo, Tebaldo)
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Jasper Leppänen, tenori
Rossini: Sevillan parturi (Il barbiere di Siviglia)
Cavatina ”Largo al factotum”
Luke Scott, baritoni
Rossini: Tuhkimo (La Cenerentola)
Aria e finale ”Nacqui all’affano e al pianto”
Iris Candelaria, sopraano
Manon Gleizes, sopraano
Stella Tähtinen, sopraano
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Ruut Mattila, mezzosopraano
Jasper Leppänen, tenori
Tuomas Miettola, tenori
Luke Scott, baritoni
Janne Sihvo, basso
Musiikillinen- ja kielellinen valmennus Liisa Pimiä
Markus Lehtinen
Markus Lehtinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa sävellystä Aulis Sallisen ja Einojuhani Rautavaaran johdolla sekä pianonsoittoa Meri Louhoksen ja orkesterinjohtoa Jorma Panulan ja Arvid Jansonsin johdolla. Hän on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan kahdeksan vuoden ajan, Tanskan kuninkaalliseen oopperaan viiden vuoden ajan ja hän on toiminut Jyväskylä Sinfonian taiteellisena johtajana. Lehtinen on vieraillut usein Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa, Baijerin valtionoopperassa ja Deutsche Oper Berlinissä. Lehtinen on johtanut viiden uuden produktion ensi-illat ja useita muita ensi-iltoja Savonlinnan Oopperajuhlilla, jossa hänet nimitettiin Vuoden taiteilijaksi vuonna 2005.
Lehtinen on vieraillut vuodesta 1993 alkaen vuosittain Hampurin valtionoopperassa, ja vuodesta 2011 hän on johtanut Wienin valtionoopperassa. Tammikuussa 2016 hän debytoi Moskovan Bolshoi-teatterissa. Lehtinen on kantaesittänyt useampia Rautavaaran teoksia, mm. Aleksis Kivi -ooppera ja orkesteriteos Lintukoto ja johtanut mm. useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Japanissa. Lehtinen on toiminut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina vuodesta 2004 lähtien. Slaavilainen kansantraditio oli nationalistishenkisen taidekoulukunnan tärkeää käyttövoimaa 1800-luvun Venäjällä. Musiikin alalla tästä aarteistosta ammensi erityisesti ns. nuorvenäläisten säveltäjien mahtiviisikko johtohahmonaan Nikolai Rimski-Korsakov. Joukkoon katsotaan liittyneen eräänlaisina ulkojäseninä muitakin säveltäjiä, joista merkittävimpiä oli pietarilainen Anatoli Ljadov (1855 – 1914).
Iris Candelaria
Iris Candelaria (1995) on suomalainen sopraano, joka opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmassa Annika Ollinkarin johdolla. Vuosina 2019–2020 Iris on ollut mukana Sibelius-Akatemian Sempre sempre -produktiossa, jossa hän esitti otteita mm. R. Straussin Ruusuritarista (Sophie) ja Ariadne auf Naxos -oopperoista (Najade) sekä O. Nicolain Windsorin iloiset lesket (Frau Fluth) -oopperasta. Iris lauloi myös pääroolin Eloa Culture Companyn esityksessä Six Pictures of the Moon. Vuonna 2019 Iris voitti ensimmäisen palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Iriksen oopperarooleihin kuuluvat ”Miss Wordsworth” (B. Britten: Albert Herring), “Despina” (W.A. Mozart: Così fan tutte) ja “Servilia” (Mozart: La clemenza di Tito) Sibelius-Akatemian oopperatuotannoissa sekä ”Toinen nainen” Mozartin Taikahuilu-oopperan konserttiproduktiossa. Iris esiintyy säännöllisesti konserttien solistina ja esiintyy mm. helsinkiläisen monitaiteellisen Eloa Culture Companyn kanssa. Kesällä 2020 Iris esiintyi osana Helsingin juhlaviikonloppua, jonka myös Yle taltioi.
Iris Candelarian tuleviin projekteihin lukeutuu mm. maailmankantaesitys Uljas Pulkkiksen All the Truths We Cannot See -oopperassa. Iriksen opintoja ovat tukeneet Selim Eskelisen ja Sibelius-Akatemian tukisäätiö.
Manon Gleizes
Ranskalainen dramaattinen sopraano Manon Gleizes opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutusohjelmassa. Hän opiskelee Cécile de Boever’n ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Aiemmin hän on valmistunut Guildhall School of Music and Dramassa. Hänen rooleihinsa lukeutuvat Madame Lidoine (F. Poulenc: Karmeliittanunnien keskusteluja), Nedda (R. Leoncavallo: Pajatso), Paronitar (J. Offenbach: Pariisilaiselämää), sekä Fiordiligi (W.A. Mozart: Così fan tutte) ja Lady Billows (B. Britten: Albert Herring). Hänen tulevaisuuden oopperaproduktioihinsa lukeutuvat Sibelius-Akatemian oopperatuotannot Suor Angelica sekä kantaesitys Uljas Pulkkiksen oopperassa All the Truths We Cannot See.
Manon on konsertoinut mm. Cannes’in Sinfoniaorkesterin, The Lilly Orchestran sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa. Lisäksi hän on osa Camelia Duoa, jonka ohjelmistoon kuuluu 1900-luvun englantilaista ja amerikkalaista taidemusiikkia. Hänet on palkittu vuonna 2018 Les Clefs d’Or -kilpailun ensimmäisellä palkinnolla ja vuonna 2016 Kathleen Ferrier -kilpailun kolmannen palkinnon. Lisäksi hänelle on myönnetty Lyonin Wagner-seuran stipendi vuonna 2019. Manon esiintyy Savonlinnan Suruton-festivaalilla helmikuussa 2021.
Olivia Kyllönen
Suomenruotsalainen mezzosopraano Olivia Kyllönen opiskelee tällä hetkellä maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Monica Groopin johdolla. Kyllönen on suorittanut opintoja teatterikoulutuksessa Västra Nylands Folkhögskolanissa, Karjaalla (2013–2014), Royal Conservatoire of Scotlandissa, Glasgow’ssa opettajanaan Elizabeth McCormack ja valmistunut laulupedagogiksi Turun Ammattikorkeakoulusta vuonna 2019 lauluopettajanaan Kaisu Helminen.
Oopperalavalla Kyllönen on esiintynyt Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen Albert Herring -oopperassa Mrs. Herringin roolissa ja Così fan tutte -oopperassa Dorabellan roolissa sekä Turun Ammattikorkeakoulun oopperoissa Costanzan (J. Haydn: L’isola disabitata), Dora Russelin (M. Autio: Logicomix) sekä Ramiron (W.A. Mozart: La finta giardiniera) rooleissa. Keväällä 2018 Kyllönen esiintyi arvostetun Turun Filharmonisen Orkesterin Nuorten solistien konsertissa. Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa Kyllönen on laulanut vuosien 2015–2017 välillä, esiintyen sekä oopperoissa että konserttiteoksissa.
Kyllönen on osallistunut mm. Konrad Jarnotin, Kamal Khanin, Soile Isokosken ja Eytan Pessenin mestarikursseille. Lokakuussa 2018 järjestetyssä Helsinki Lied kilpailussa hänet palkittiin kolmannella sijalla alle 25-vuotiaiden sarjassa. Kyllösen opintoja ovat tukeneet Svenska Studiefonden sekä Selim Eskelinin säätiö.
Jasper Leppänen
Jasper Leppänen on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa opiskeleva tamperelaissyntyinen tenori. Laulajaksi ja trumpetistiksi Tampereen konservatoriosta valmistunut Leppänen aloitti opintonsa Helsingissä syksyllä 2016. Hänen laulunopettajinaan ovat toimineet Erkki Rajamäki ja nykyisin Kristjan Möisnik. Leppänen on osallistunut myös Jaakko Ryhäsen, Topi Lehtipuun ja Andrea Caréen mestarikursseille. Leppänen työskentelee laajasti sekä musikaaleissa että oopperaproduktioissa Suomessa. Hän on osana Kansallisoopperan lisäkuoroa ja on laulanut viisi kautta Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Sibelius-Akatemian oopperaproduktioissa hän on tehnyt Ferrandon (W.A. Mozart) ja Albert Herringin (B. Britten: Albert Herring) roolit. Tampereen Työväen Teatterissa Leppänen on esiintynyt muun muassa Cabaret-musikaalin ensemblessä, sekä Spring awakening -musikaalissa Moritzin roolissa. Viimeisimpänä produktionaan hän oli osana Tampereen teatterin Notre Damen kellonsoittaja -musikaalin kuoroa.
Ruut Mattila
Mezzosopraano Ruut Mattila suorittaa maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Monica Groopin johdolla. Aiemmin häntä ovat opettaneet Outi Kähkönen (Sibelius-Akatemia), Helene Gjerris (Tanskan kuninkaallinen musiikkikonservatorio), Hanna-Leena Haapamäki (Helsingin Konservatorio) ja Ulla Raiskio. Mattila on täydentänyt opintojaan mm. Yamina Maamarin, Susanna Ekenin, Anne Margrethe Dahlin, Paul Farringtonin sekä Soile Isokosken mestarikursseilla ja yksityisopetuksessa.
Mattilan aiempiin oopperarooleihin kuuluvat mm. Nancy (Britten: Albert Herring), Dorabella (Mozart: Così fan tutte) ja Annio (Mozart: La clemenza di Tito) Sibelius-Akatemian oopperassa, 2. nainen (Kokkonen: Viimeiset kiusaukset) Sataoopperassa, Lehdenmyyjä (Poulenc: Tiresiaan rinnat) Opera BOXissa, Cis (Britten: Albert Herring) ja 3. poika (Mozart: Taikahuilu) Suomen Kansallisoopperassa sekä Ute (Straus: Die Lustigen Nibelungen) Helsingin Konservatoriossa. Keväällä 2021 Mattila on solistina Suomen Kansallisoopperan Lähde-koululaisoopperassa (Kaasinen). Konserttisolistina Mattilaa on kuultu mm. Bachin Matteus-passion, Jouluoratorion ja Magnificatin, Händelin Messiaan, Mozartin Requiemin, Pergolesin Stabat materin sekä Rautavaaran Vigilian altto-osissa Suomessa ja Saksassa. Mattila on vuoden 2019 Kangasniemen laulukilpailun finalisti. Mattilan opintoja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica säätiö, Selim Eskelinin säätiö, Oopperakoulutuksen kummit ry sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö.
Tuomas Miettola
Iisalmelaislähtöinen tenori Tuomas Miettola (s.1994) opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa tenori Aki Alamikkotervon ohjauksessa. Aiemmin hän on opiskellut Seppo Ruohosen johdolla ja täydentänyt lauluopintojaan muun muassa Dale Fundlingin, Sherman Lowen, Tuomas Katajalan ja Wilma Vernocchin johdolla. Opintojen ohella Miettola on kuulunut keväästä 2019 lähtien Suomen Kansallisoopperan lisäkuoroon. Miettolan oopperarooleista mainittakoon nimirooli Benjamin Britten Albert Herring -oopperassa (2020), Ferrandon rooli W.A. Mozartin oopperassa Così fan tutte (2020), Male Choruksen rooli Brittenin teoksessa The Rape of Lucretia (2018) sekä Dr. Caiuksen rooli Giuseppe Verdin oopperassa Falstaff (Sibelius-Akatemian Ooppera, 2017). Oopperaroolien lisäksi hän on laulanut Tapiola Sinfoniettan, Joensuun Kaupunginorkesterin sekä Pori Sinfoniettan solistina muun muassa Valentin Uruypinin ja Markus Lehtisen johdolla. Sibelius-Akatemian yhteistyöproduktioissa hän on laulanut solistina muun muassa Hannu Linnun, Mikko Franckin ja Eva Ollikaisen johtamana. Miettolan opintoja ovat tukeneet merkittävällä tavalla Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Selim Eskelinin säätiö sekä iisalmelainen Olvi-säätiö.
Luke Scott
Luke Terence William Scott on skotlantilainen baritoni, joka suorittaa musiikin maisteritutkintoaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa. Scott on aiemmin valmistunut musiikin maisteriksi Guildhall School of Music and Dramasta, jossa hän opiskeli Gary Cowardin johdolla sekä musiikin kandidaatiksi Royal Northern College of Musicista opettajanaan Thomas Schulze. Sibelius-Akatemian oopperan produktioissa hän on esittänyt Sidin (B. Britten: Albert Herring) sekä Guglielmon (W.A. Mozart: Così fan tutte) roolit. Muihin hänen rooleihinsa lukeutuvat mm. Servilio (A. Caldara: Lucio Papirio Dittatore), Ben (G.C. Menotti) ja City Marshall Henry (K. Weill: Street Scene). Lisäksi hän on ollut mukana mm. Eugene Onegin (P. Tšaikovski), The Enchanted Island (J. Sams), Alzira (G: Verdi) ja Idomeneo (W.A. Mozart) -oopperoissa. Scott on esiintynyt Lontoon Sinfoniaorkesterin kuoron solistina sekä Lontoon Pushkin Housen Rachmaninoff-konserttisarjassa.
Scott on osallistunut mm. Soile Isokosken, Juha Uusitalon, Kevin Murphyn, Kamal Khanin ja Sir Mark Elderin mestarikursseille ja hän on arvostetun Elisabeth Harwood Memorial -kilpailun finalisti. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat Uljas Pulkkiksen ooppera All the Truths We Cannot See sekä Toivo Kuula -laulukilpailu ja Havets Röst -kilpailu. Scottin opintoja ovat tukeneet Cross Trust, Scottish International Education Trust, Selim Eskelinin Säätiö and Oopperakoulutuksen Kummit ry.
Janne Sihvo
Janne Sihvo on oululaislähtöinen klassisen kitaransoiton opettaja ja laulaja. Hän aloitti laulutaiteen opinnot Sibelius-Akatemiassa syksyllä 2019 opettajanaan professori Petteri Salomaa. Vuosina 2015–2019 hän opiskeli laulupedagogiaa Oulun ammattikorkeakoulussa opettajinaan Markku Liukkonen ja Maija Lauri. Vuosina 2017–2019 hän työskenteli Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Gala El-Hadidi, Jaakko Ryhänen, Michele Gabrieli, Heikki Pellinen ja Juha Uusitalo. Sihvon oopperarooleja ovat Budd (B. Britten: Albert Herring), Don Alfonso (W.A. Mozart: Così fan tutte), Hevosmies-Janne, Abrahamin veli, Nuori isäntä (J. Linkola: Abrahamin pidot), Nuori pappi (A. Sallinen: Punainen viiva), Pastori (T. Tuomela: Neljäntienristeys), “Basso” (T. Johnson: The Four Note Opera).
Stella Tähtinen
Sopraano Stella Tähtinen (1995) opiskelee parhaillaan Sibelius-Akatemian Oopperakoulutuksessa opettajanaan Outi Kähkönen. Kandidaatinopintonsa Tähtinen suoritti parhain arvosanoin vuonna 2018 Royal Northern College of Musicissa Manchesterissa, Sarah Rhodesin johdolla. Lauluopinnot Tähtinen aloitti Sirja Multamäen johdolla 15-vuotiaana Turun konservatoriolla, jossa hän oli myös pitkään innokas viulisti.
Viimeisimpänä Tähtinen on nähty Miss Wordsworthin roolissa Sibelius-Akatemian Oopperan kehutussa Albert Herringissä (Benjamin Britten) ja Fiordiligina heidän Cosí fan tuttessaan (Mozart). Vuonna 2019 Tähtinen oli mukana SAO:n Soirée Offenbach sekä Sempre, sempre! -produktioissa. Sempre, sempre :ssä hän lauloi otteita Gretelin (Hänsel und Gretel, Humperdinck), Echon (Ariadne auf Naxos, Strauss) ja Juliennen (Die Tote Stadt, Korngold) rooleista. Kesällä 2019 Tähtinen myös kilpaili yhtenä Kangasniemen laulukilpailun finalisteista. Vuonna 2018 Tähtinen lauloi Lucyn roolin Menottin oopperassa The Telephone, jota hän oli myös mukana tuottamassa osana RNCM:n Spotlight-konserttisarjaa. Tähtinen odottaa innolla kaikkia tulevia esiintymisiä vuoden 2021 aikana, joihin kuuluvat mm. Mascagnin L’amico Fritz (Suzel) sekä Uljas Pulkkiksen uuden oopperan All the Truths We Cannot See maailmanensi-ilta. Tähtisen opintoja ovat tukeneet Selim Eskelinin säätiö, Oopperakoulutuksen kummit ry, Waldenin säätiö sekä Emil Niemelän rahasto.
Sinfonia Lahti
Sinfonia Lahti on perinteet tunteva ja uutta luova lahtelainen, suomalainen ja kansainvälinen orkesteri.
Sinfonia Lahden toiminnan ytimessä on laaja ja monipuolinen sinfoniakonserttien sarja, jota täydentävät laadukkaat viihdekonsertit. Painokkaassa osassa on Lahden sen alueen lapsille ja nuorille suunnattu toiminta. Orkesterin koti on Sibeliustalo, jonka ovat listanneet akustiikaltaan yhdeksi maailman parhaista konserttisaleista mm. The Guardian, The Wall St. Journal ja Die Welt.
Vakituisina kapellimestareinaan orkesterilla on jo usean vuosikymmenen ajan ollut maailmalla menestyvät suomalaistaiteilijat – Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu ja viimeisimpänä syksyllä 2016 orkesterin ylikapellimestarina aloittanut Dima Slobodeniouk. Samat kapellimestarit ovat toimineet myös orkesterin Sibeliustalossa vuodesta 2000 lähtien järjestämän Sibelius-festivaalin taiteellisina johtajina. Orkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajan aloittaa syksyllä 2021 Dalia Stasevska.
Sinfonia Lahden laajan tunnettuuden maailmalla ovat luoneet mittava levytystoiminta, lukuisat ulkomaanvierailut ja verkkokonsertit. Jo yli 30 vuotta jatkunut levytystyö pääosin ruotsalainen BIS-levymerkin kanssa on tuottanut lukuisia kansainvälisiä levypalkintoja, kolme platinalevyä ja seitsemän kultalevyä tuoneet noin sata äänitettä, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 1,2 miljoonaa kappaletta. Erityistä huomiota ovat saaneet Osmo Vänskän johtamat, orkesterin maineelle kansainvälisesti tunnettuna Sibelius-orkesterina pohjaa luoneet Sibelius-levytykset mm. viulukonserton ja viidennen sinfonia alkuperäisversioista. Orkesterin kunniasäveltäjän Kalevi Ahon tuotannolla on niin ikään merkittävä rooli orkesterin levytystuotannossa.
Sinfonia Lahti on esiintynyt useilla merkittävillä festivaaleilla ja musiikkiareenoilla ympäri maailman, mm. BBC Proms -festivaalilla Lontoossa, Valkeat yöt -festivaalilla Pietarissa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Berliinin filharmoniassa, Wienin Musikvereinissa ja Buenos Airesin Teatro Colónissa. Orkesterin konserttivierailut ovat suuntautuneet Japaniin, Kiinaan, Etelä-Koreaan, Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan sekä useisiin Euroopan maihin. Kotimaassa Sinfonia Lahti on vieraillut vuodesta 2007 säännöllisesti Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja on tuttu näky myös muilla suomalaislavoilla.
Sinfonia Lahti aloitti säännölliset konserttilähetykset internetissä ensimmäisenä orkesterina maailmassa Classiclive.com-sivustolla vuonna 2007. Vuonna 2015 aloitettu Hiilivapaa Sinfonia Lahti -hanke toi orkesterille kansainvälisen Classical:NEXT-innovaatiopalkinnon vuonna 2018.