Forssasta Lahteen – Lahdesta maailmalle

Säveltäjä Kalevi Ahon syksyllä ilmestyneen elämäkerran mukaan hänellä on kohtalonyhteys Lahteen. Lahdesta maailmalle on ponnistanut myös kapellimestari Erkki Lasonpalo, joka johtaa Ahon syntymäpäivää juhlistavan konsertin.

Kalevi Aho oli 19-vuotias Forssasta kotoisin oleva nuori mies osallistuessaan orkesterileirille Lahdessa vuonna 1968. Silloin hän oli jo säveltänyt kaksi ensimmäistä jousikvartettoaan ja toi pianopreludejaan Lahden kaupunginorkesterin kapellimestari Urpo Pesosen nähtäväksi. Viisi vuotta myöhemmin Pesonen johti Ahon 1. sinfonian ja säveltäjästä oli tullut jo maailmaa nähnyt mies.

Sittemmin Kalevi Ahon musiikkia on kantaesitetty Lahdessa paljon. Hän toimi orkesterin nimikkosäveltäjänä vuodesta 1992 vuoteen 2011, mutta jo sitä ennen yhteistyö Sinfonia Lahden kanssa oli muodostunut läheiseksi. Monissa maailman arvostetuimmista orkestereista Composer in residence eli nimikko- tai residenssisäveltäjä oli 1990-luvulla jo vakiintunut käytäntö, Suomessa Ahon nimitys oli ensimmäinen. Sinfonia Lahti ja Kalevi Aho ovat olleet monessa asiassa uranuurtajia Suomessa.

Ahon laajassa sävellystuotannossa on 18 sinfoniaa. Niistä uusin kantaesitettiin tämän vuoden helmikuussa Mikkelissä. Esityksen johti lahtelaissyntyinen kapellimestari Erkki Lasonpalo, joka johtaa myös Kalevi Ahon juhlakonsertin Lahdessa 14.3. Lasonpalo on kokenut Ahon musiikin johtaja, ja myös levyttänyt hänen musiikkiaan.

Lasonpalon matka kapellimestarikorokkeille alkoi Lahden konservatoriosta, jossa hän opiskeli viulunsoittoa. Kapellimestariopinnot hän aloitti Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007, ja ne jatkuivat Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin johdolla. Kapellimestaridiplomin hän suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin. Sen jälkeen hän on johtanut säännöllisesti miltei kaikkia Suomen eturivin orkestereita ja vieraillut myös Suomen Kansallisoopperassa. Lasonpalo on Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari.

Erkki Lasonpalon nimitys Mikkelin maineikkaiden musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi viime kesänä nostatti suuria otsikoita – eikä ihme: hän seurasi tehtävää vuosikymmeniä hoitanutta Valeri Gergijeviä, ja samalla käynnistyi merkittävä yhteistyö musiikkijuhlien ja Lontoon Philharmonia-orkesterin välillä. Lasonpalo debytoi Philharmonian kapellimestarina Mikkelissä heti tuoreeltaan ja sai ylistävät kritiikit.

Kalevi Ahon juhlakonsertin ohjelma on säveltäjän itsensä valitsema. Konsertin alkupuolen hän on omistanut Uuno Klamille, jonka musiikin Aho tuntee läpikotaisin. Hän on tutkinut säveltäjää paljon ja kirjoittanut yhdessä Marjo Valkosen kanssa kirjan Uuno Klami. Elämä ja teokset, joka julkaistiin vuonna 2000.

Juhlat käynnistyvät vauhdikkaasti Klamin hilpeällä alkusoitolla näytelmään Nummisuutarit (1936), jonka jälkeen siirrytään kansanjuhliin: ”Scènes de la vie campagnarde (Fête populaire en plein air) eli Kuvia maalaiselämästä (Kansanjuhla ulkoilmassa) on suomalaisen musiikin vitsikkäimpiä sävellyksiä”, kirjoittaa Aho Klamin orkesterisarjasta vuodelta 1932Juhlat alkavat Odotuksella, sen jälkeen päästään vauhtiin VPK:n marssilla. Sitä seuraa jälleen Odotus ennen vakavahenkistä Puhetta. Sitten tunnelma vaihtuu: ”Intermezzo on kuin toisesta maailmasta; juhlan osallistuja on ikään kuin siirtynyt juhlakentältä syrjään, salaperäistä tunnelmaa henkivän luonnon pariin. Osa kuuluu Klamin hienoihin tunnelmakuviin.” Sarja päättyy Iltatunnelmaan, jossa ”palataan juhlien hiprakkaisiin jälkitunnelmiin ja torvien valssin yritelmiin. Lopulta musiikki hiljenee pois – juhlat ovat päättyneet.” Konsertin alkupuolen päättää Klamin eloisa ja värikäs Karjalainen tori (1947), jossa markkinoilta löytyvät hahmot saavat kukin oman musiikillisen kuvauksensa.

Väliajan jälkeen kuullaan Kalevi Ahon sinfonia nro 17, lisänimeltään ”Sinfonisia freskoja”. Teos on Sinfonia Lahden tilaus, ja se kantaesitettiin Ahon 70-vuotisjuhlakonsertissa vuonna 2017. Säveltäjä kertoo teoksen olevan hänen sinfonioistaan monumentaalisin: ”Kokoonpanoon kuuluvat myös urut; halusin säveltää orkesteriteoksen, jossa hyödynnettäisiin samalla Sibeliustalon urkuja.”

Lahden yhdistämät Kalevi Aho, Erkki Lasonpalo ja Sinfonia Lahti eivät juuri hienompaa ja hauskempaa säveltäjäjuhlaa voisi järjestää. Kuten Lahdessa usein – ilmassa on suuren juhlan tuntua!

Hannele Eklund

To 14.3.2024 klo 19 Sibeliustalo
FOKUS: KALEVI AHO

Erkki Lasonpalo, kapellimestari

Uuno Klami: Nummisuutarit
Uuno Klami: Maalaiskuvia
Uuno Klami: Karjalainen tori
Kalevi Aho: Sinfonia nro 17

OSTA LIPUT