Loading Events
← Takaisin
  • This event has passed.

SINFONIAT 5, 6 JA 7

Juhlafestivaalille on kutsuttu vahvan Sibelius-historian omaava Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, joka esiintyy perjantai-illan 6.9. orkesterikonsertissa maineikkaan tanskalaiskapellimestari Thomas Dausgaardin johdolla. Kyseinen orkesteri on kantaesittänyt Sibeliuksen 7. sinfonian Tukholmassa säveltäjän itsensä johdolla vuonna 1924, ja kaikkiaan Sibelius johti orkesteria seitsemässä eri yhteydessä. Dausgaard on vienyt Sibeliusta maailmalle johtaen mm. Kullervon ensi kerran Seattlen sinfoniaorkesterin historiassa vuonna 2018. Lahden-konsertissa kuullaan säveltäjämestarin viides, kuudes ja seitsemäs sinfonia. Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin vierailun Sibelius-festivaalilla mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön tuki.

Stefan Forsberg: ”Sibeliuksen 7. sinfonian kantaesitys on yksi Kuninkaallisten filharmonikkonen merkkipaaluista”

”Tukholman kuninkaallisille filharmonikoille on suuri kunnia päästä mukaan Lahden arvovaltaisen Sibelius-festivaalin 20-vuotisjuhlallisuuksiin. Iloitsemme voidessamme esiintyä hienon konserttisalinne loisteliaassa akustiikassa!” kertoo Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin toimitusjohtaja Stefan Forsberg. ”Orkesterilla on hyvin rakas suhde Jean Sibeliukseen, joka tuli johtamaan orkesteriamme seitsemässä eri yhteydessä. Sibeliuksen seitsemännen sinfonian kantaesitys on luonnollisesti yksi 117-vuotiaan orkesterimme historian merkittävimmistä kulmakivistä”, Forsberg kuvailee ja summaa: ”Tulemme Sibeliustaloon suurella nöyryydellä ja kunnioituksella saadessamme etuoikeuden esittää poikkeuksellisen asiantuntevalle yleisölle tätä ihastuttavaa musiikkia, ja teemme kaikkemme välittääksemme Kuninkaallisten filharmonikkojen syvän Sibelius-perinteen, jota olemme saaneet kehittää säveltäjämestarin itsensä kanssa.”

Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri & Thomas Dausgaard

Vuonna 1902 perustettu Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri konsertoi säännöllisesti merkittävissä konserttisaleissa ympäri maailman ja se on tehnyt lukuisia kiitettyjä ja palkittuja levytyksiä. Arvovaltainen Die Welt -sanomalehti on kutsunut sitä yhdeksi maailman parhaista orkestereista. Orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajan on syksystä 2008 lähtien työskennellyt Sakari Oramo. Orkesteri on tullut tunnetuksi myös vuosittaisilla esiintymisillään Nobel-juhlallisuuksien yhteydessä. Orkesteri vastasi Jean Sibeliuksen seitsemännen sinfonian kantaesityksestä Tukholmassa maaliskuussa 1924, ja kaikkiaan Sibelius johti kyseistä orkesteria seitsemässä eri yhteydessä.

Tanskalaiskapellimestari Thomas Dausgaard (s. 1963) toimii BBC:n skottilaisen sinfoniaorkesterin ja Ruotsalaisen kamariorkesterin ylikapellimestarina ja syksystä 2019 lähtien Seattlen sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Dausgaard vierailee säännöllisesti ympäri maailman johtaen mm. Münchenin filharmonikoita, Lontoon sinfoniaorkesteria (LSO), Bostonin sinfoniaorkesteria, Los Angelesin filharmonikoita ja Sydneyn sinfoniaorkesteria. Dausgaard on ansioitunut myös Sibeliuksen musiikin tulkitsijana; hän mm. johti Sibelius-juhlavuonna 2015 kaikki seitsemän sinfoniaa Seattlen sinfoniaorkesterin konserteissa, ja toukokuussa 2018 hän johti siellä Kullervon ensi kerran orkesterin historiassa. Dausgaard on myös levyttänyt Virgin-levymerkille Sibeliuksen teokset viululle orkesterille viulisti Christian Tetzlaffin ja Tanskan kansallisorkesterin kanssa.

Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri

Festivaali-buffet Väliaikatarjoilu


Event Categories:

,
Date:
6.9.2019
Time:
19:00 - 21:00

Organizer

Sinfonia Lahti