Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

FOKUS: JUKKA TIENSUU

Seikkailuun! Tänä iltana kuullaan Dalia Stasevskan johtama, Jukka Tiensuun kuratoima Fokus-konsertti. Ympäri maailman johdattavan musiikillisen matkan tarjoavassa sinfoniakonsertissa solistina esiintyy sheng- eli suu-urkutaituri Wu Wei, joka tulkitsee Jukka Tiensuun sheng-konserton ”Teoton”.

”Konsertti alkaa sillä, mihin muut yleensä lopettavat – kiihkeällä tanssifinaalilla! Sitten jännitetään, kuinka onnistuu menneisyyden ja nykyisyyden, idän ja lännen kohtaaminen, kun shengin suurmestari Wu Wei ottaa kaiken irti historian vanhimpiin kuuluvasta soittimestaan. Ikivanha on myös kiinalainen käsitys: ”kun tunteita ilmaisevat äänet järjestäytyvät, syntyy musiikki”. Länsimaiden myöhäistä heräämistä tähän ideaan ehdimme hetken ihmetellä, ennen kuin päästään tanssijalkaa vipatuttavien, loisteliaiden kansanmusiikkisovitusten pariin.

Vaikka konsertin ohjelma voi äkkiseltään näyttää modernilta, on se pikemminkin vanhoillinen. Säveltäjäthän ovat jo historiallisia, ja teosten keski-ikäkin lähes sata vuotta. Poikkeuksena oma teokseni, mutta sen solistipa tuokin viestiä vuosituhansien takaa. Historia havisee.

Kun seikkailu on ohi, olemme kiertäneet viisi maanosaa. Rikkautta tämäkin.”

Jukka Tiensuu

Katso Wu Wein esittely sheng-soittimestaan (koko 159 Mt)

Wu Wei
Kiinalainen Wu Wei (s. 1970) on muinaisen kiinalaisen suu-urun, shengin, kiistatta kuuluisin taitaja. Hän on esiintynyt solistina suurimmassa osassa maineikkaimpia länsimaisia sinfoniaorkestereita, kuten Berliinin, Soulin, New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikoissa ja Münchenin sinfonikoissa. Suomessa hän on aiemmin esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin ja Kamariorkesteri Avantin solistina. Lisäksi Weille on myönnetty esimerkiksi vuoden 2015 ICMA-palkinto parhaan nykymusiikkiteoksen levytyksestä.

Sheng
Kiinalainen s
heng-soitin eli suu-urut koostuvat 1-36:sta bambuputkesta, jotka voidaan sitoa nipuksi, kehäksi tai riveittäin. Putket on kiinnitetty puiseen tai kalebassista tehtyyn ilmakammioon ja sitä voi soittaa yhtä lailla sisään- kuin uloshengittämällä. Tätä vuosituhansia vanhaa polyfonista soitinta pidetäänkin mm. harmonikan esi-isoisänä. Shengin ylivertainen mestari Wu Wei on laajentanut soitinta edelleen tehden siitä monipuolisemman ja nykyajan musiikilliseen maailmaan notkeasti sopeutuvan ja h
änen soittimensa koostuu mm. 37 bambuputkesta.


Sinfonia Lahden konsertit toteutetaan poikkeusjärjestelyin. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, Sibeliustalon Pääsalissa on käytössä joka toinen istuin. Noudatamme viranomaisten suosituksia kasvomaskien käytöstä, joten otathan mukaasi kasvomaskin. Tutustu Sibeliustalon turvaohjeisiin tästä.


Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli rajoitukset ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä edellyttää.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
25.11.2021
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti