SIBELIUS-FESTIVAALI: JANNE

Ladataan Tapahtumat
← Takaisin

SIBELIUS-FESTIVAALI: JANNE

Perjantain orkesterikonsertissa kuullaan viulukonsertto solistinaan Pekka Kuusisto ja viides sinfonia. Teoksia edeltävät Timo Alakotilan säveltämät preludit, jotka johdattavat Sibeliuksen musiikin kansanmusiikkijuurille. Preludeissa esiintyvät Alakotilan itsensä lisäksi Johanna Iivanainen, Maria Kalaniemi ja Mikko Iivanainen.

Sibelius haaveili pitkään viuluvirtuoosin urasta, mutta totesi etteivät taidot riitä ja hermot kestä. Omalle soittimelleen hän sävelsi 1904-5 huikean konserton, teknisesti vaativan, sinfonisen, samalla lumoavan runollisen ja voimakkaan. Karismaattinen solisti Pekka Kuusisto löytää teoksesta paljon suomalaisen kansanmusiikin aineksia.

Viides sinfonia vaati valtavasti työstöä ennen kuin säveltäjä saattoi vuonna 1919 sanoa: Nyt se on hyvä! Neljännen sinfonian sisäänpäin kääntyneen pohdinnan jälkeen viides soi avarana ja vapaana, vaikkei ilman uhkaavaa tummuuttakin. Sinfonia hengittää laajoja kaarroksia, joissa musiikin perusidea on jatkuvassa muuntumisen tilassa. Soinnit ja värit, pinnat, rytmit ja harmoniat luovat suuren ajan ja tilan sävelkudoksen. Sinfonian muoto syntyy sisällöstä.

Klo 18 Johdatus konserttiin
Toimittaja Eva Tigerstedt haastattelee Jean Sibeliuksen tyttärentytärtä Aino Porraa


Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali toteutetaan poikkeusjärjestelyin noudattaen määräyksiä yleisön ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, reiluin turvavälein. Mikäli rajoitukset poistuvat, turvaväleistä luovutaan ja myynnistä poistetut paikat vapautetaan myyntiin.

Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli rajoitukset ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä edellyttää.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
pe 3.9.
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti