Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SIBELIUS-FESTIVAALI: JANNE

KUUNTELE tästä musiikkitoimittaja Eva Tigerstedtin esittely illan konsertista
”Yksi elämäni suurista kokemuksista”

 

Perjantain orkesterikonsertissa kuullaan viulukonsertto solistinaan Pekka Kuusisto ja viides sinfonia. Teoksia edeltävät Timo Alakotilan säveltämät preludit, jotka johdattavat Sibeliuksen musiikin kansanmusiikkijuurille. Preludeissa esiintyvät Alakotilan itsensä lisäksi Johanna Iivanainen, Johanna Juhola ja Mikko Iivanainen.

Sibelius haaveili pitkään viuluvirtuoosin urasta, mutta totesi etteivät taidot riitä ja hermot kestä. Omalle soittimelleen hän sävelsi 1904-5 huikean konserton, teknisesti vaativan, sinfonisen, samalla lumoavan runollisen ja voimakkaan. Karismaattinen solisti Pekka Kuusisto löytää teoksesta paljon suomalaisen kansanmusiikin aineksia.

Viides sinfonia vaati valtavasti työstöä ennen kuin säveltäjä saattoi vuonna 1919 sanoa: Nyt se on hyvä! Neljännen sinfonian sisäänpäin kääntyneen pohdinnan jälkeen viides soi avarana ja vapaana, vaikkei ilman uhkaavaa tummuuttakin. Sinfonia hengittää laajoja kaarroksia, joissa musiikin perusidea on jatkuvassa muuntumisen tilassa. Soinnit ja värit, pinnat, rytmit ja harmoniat luovat suuren ajan ja tilan sävelkudoksen. Sinfonian muoto syntyy sisällöstä.


Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali toteutetaan poikkeusjärjestelyin noudattaen määräyksiä yleisön ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, reiluin turvavälein, noin joka kolmas istuin on myynnissä – ei vierekkäisiä paikkoja.

Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli rajoitukset ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä edellyttää.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
3.9.2021
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti