Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SIBELIUS-FESTIVAALI: RUNONLAULAJA

Kirkkoveneellä Myllysaaren luontoon ja runolaulun maailmaan!
Häidensä jälkeen 1892 Sibelius matkasi Karjalaan runolaulujen keruuseen. Itkuvirret ja runolaulut, niiden historia ja Sibeliuksen matka avautuvat Pajolaine-kansanlauluduon tarinallisessa konsertissa.

Pajolaine-kansanlauluduo on kahden ammattilaulajan, Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan, yhtye. Siinä soivat kaksi ihmisääntä, ei sen enempää eikä vähempää! Pajolaine on laulutoveruudesta ponnistava tutkimusmatka karjalaiseen lauluperinteeseen, jossa kaksikon upeat lauluäänet ja kekseliäs minimalistinen musisointi antavat perinteelle tilan loistaa. He ovat laulaneet yhdessä vuodesta 2011 ja ovat ajan mittaan hioutuneet kaksikoksi, joka vetäisee keikan niin isolla torilavalla kuin pienessä hirsipirtissäkin.

Minna-Liisa Tammela, laulu, itkuvirret, jouhikko

Laulaja, itkulaulaja ja jouhikkotaiteilija Minna-Liisa Minsku” Tammela kuuluu suomalaisenkansanmusiikkiperinteen vahvoihin vaikuttajiin. Hänen taiteilijuutensa tuntuu rakentuvanvastakohtaisuuksille, jotka kuitenkin yhdistyvät luonnollisesti toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi: hänon vakavasti otettava, mutta samalla hullutteleva; hän on säveltäjä, sovittaja, sanoittaja ja muusikko, muttamyös syvälliseen tutkimukseen taiteensa perustava pedagogi. Hän osaa heittäytyä hetkeen, mutta tuskinaivan sattuman sanelemana sitäkään.

Tammelan työmaana on koko Suomi ja sen pitkät ja alueellisesti poikkeavat perinteet. Lappilaiseenkansanmusiikkiperinteeseen ja tarinankerrontaan hän pureutuu Heidi Kenttälän kanssa perustamassaanduossa Kenttälä & Tammela. Yhdessä Iiris Brocken ja Riikka Hännisen kanssa perustamansa Tarukki-yhtyepaneutuu balladeihin ja loitsuihin, kun taas karjalaista kansanmusiikkia hän esittää Emmi Kuittisen kanssaPajolaine-duossa. Juurakko-yhtyeessä Tammela toteuttaa blues-laulun perinnettä amerikkalaisellavivahteella. Tammela esiintyi myös vuonna 2019 Lontoossa Pekka Kuusiston rinnalla BBC:n Proms-festivaalilla BBC Scottish Symphony Orchestran kanssa. Hänen mottonsa onkin “Musiikki edellä maailmanmelskeeseen.”


Emmi Kuittinen, laulu, itkuvirret, kantele  

Laulaja, kansanmuusikko Emmi Kuittisen erikoisala on karjalainen itkulaulu, sen historia ja käytäntö. Vaikkahän aloitti opintonsa keskellä parhainta itkuvirsialuetta Joensuun ammattikorkeassa, vasta Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla hänen silmänsä avautuivat äänellä itkemiselle. “Se ei ollut alkuunkaansellaista, että olisin löytänyt itsestäni jonkin sisäisen itkijänaisen tuosta vain”, hän kommentoi Yleisradiollevuonna 2017. “Jotain ihmeellistä siinä oli ja lähdin tekemään sitä jääräpäisesti, vaikka välillä on tullutepäilyksiä, että onko tässä järkeä, kiinnostaako tämä ketään ja saako näin tehdä.”

Kuittisen itkulaulua on kuultu lähinnä kaikkialla siellä, missä rituaalinomaiselle itkemiselle on tarve; mielenosoituksissa, presidentinlinnassa sekä konserteissa, joissa hän esittää usein omia itkujaan ja improvisaatiota. Siinä missä aivan perinteisin karjalainen itkulaulu perustuu pitkälti vaikeroimiseen ja itkemiseen, Kuittisen itkussa merkittävä osuus on ennen kaikkea melodialla ja sanoituksilla. Tämän voitodeta katsomalla esimerkiksi hänen kanavaansa YouTubessa. Koronakeväällä 2020 hän julkaisi mm. videotItku koronahuolista ja Itku ystävien ikävästä. “Itkut ovat usein liittyneet rituaaleihin”, Kuittinen on sanonutYlen haastattelussa, “häihin, hautajaisiin ja sotaan lähtöön. Sitten oli myös niin sanottuja tilapäisitkuja. Itkeävoi ihan missä tilanteessa tahansa. Itkut voivat siis koskea myös jotakin positiivistakin asiaa.”

 

Sään salliessa konsertti toteutetaan ulkoilmakonserttina, muutoin konsertti Myllysaaren Ravintola Kommodorissa.

Liput myynnissä vain ennakkoon Lippu.fi, ei ovimyyntiä!

Huom. MUUTOS!
Oheisohjelmana  KIRKKOVENEMATKA MYLLYSAAREEN vain sunnuntain 5.9. konsertin yhteydessä!
Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu ELMAn Via Kalevala 2016-2035 hanke on herättelemässä henkiin muinaisen liikkumisen perinteitä. Kirkkovenesoutuperinne on yksi niistä, mikä on elänyt näihin päiviin saakka. Saat tuntuman yhteisölliseen soutamiseen sunnuntaina 5.9 saapumalla soutamalla Sibeliustalolta Myllysaareen Runonlaulaja-konserttiin.
Tutustu ja ilmoittaudu mukaan! 

Kirkkoveneellä Myllysaareen -digiesite

 


Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli rajoitukset ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä edellyttää.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
4.9.2021
Aika:
11:00 - 12:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti