SINFONIAKONSERTTI

Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SINFONIAKONSERTTI

Knussen – Knussen – Brahms

Leila Josefowicz on yksi tämän hetken kysytyimmistä viulisteista, ja pitkän uransa aikana lukuisia tunnustuksia saanut Oliver Knussen kuuluu puolestaan brittiläisen musiikkimaailman ja aikamme säveltäjien kärkinimiin. Josefowicz tulkitsee Knussenin viulukonserton säveltäjän itsensä johtamassa konsertissa, jonka avaa Knussenin teos The Way to Castle Yonder. Konsertin päätteeksi kuullaan nuoren Johannes Brahmsin säveltämä suurimuotoinen Serenadi nro 1.

Leila Josefowicz on aktiivinen aikamme musiikin tulkitsija, ja hänet ovat valinneet teostensa tulkitsijaksi mm. säveltäjät Esa-Pekka Salonen, Steven Mackey ja Luca Francesconi. Keväällä 2015 Josefowicz oli solistina John Adamsin hänelle kirjoittaman Scheherazade.2 -teoksen (Dramaattinen sinfonia viululle ja orkesterille) kantaesityksessä Alan Gilbertin johtaman New Yorkin filharmonikkojen konsertissa. Säännöllisesti maailman ykkösareenoja kiertävän Josefowiczin viimeaikaisiin esiintymisiin ovat sisältyneet konsertit mm. Berliinin filharmonikkojen ja Zürichin Tonhalle-Orchestran ja Minnesotan orkesterin solistina. Knussenin viulukonserton solistina hän esiintyi mm. Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin konsertissa joulukuussa 2017.

Oliver Knussen (s.1952) on kuulunut jo pitkään brittiläisen musiikkimaailman ja aikamme säveltäjien kärkinimiin. Hän on vakiinnuttanut asemansa maailman tärkeimmillä konsertti- ja oopperalavoilla myös monipuolisena kapellimestarina. Knussen opiskeli sävellystä Englannissa 1963–69 John Lambertin, sekä myöhemmin mm. Yhdysvalloissa (Tanglewood, Boston) Günther Schullerin johdolla. Hän on toiminut Aldeburghin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 1983–98, sekä sen jälkeen mm. useita vuosia uudempaan musiikkiin erikoistuneen London Sinfoniettan musiikillisena johtajana.

Viulukonserton synnyn taustalla vaikutti voimakkaasti israelilainen viulutaiteilija ja kapellimestari Pinchas Zukerman, joka oli jo pidempään toiminut Knussenin musiikin esitaistelijana. Hän pyysi 1980-luvun puolivälissä Knussenilta konserttoa, mutta tilaus ei sillä kertaa edennyt mm. säveltäjän kapellimestari-kiireiden vuoksi. Teos valmistui vihdoin noin seitsemäntoista vuoden odottelun jälkeen Pittsburghin ja Philadelphian orkestereiden yhteistilauksena. Konsertto syntyi pääosin keväällä 2002 ja sai ensiesityksensä saman vuoden huhtikuussa Pittsburghissa. Solistina taituroi Zukerman, säveltäjän toimiessa kapellimestarina.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
12.4.2018
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti