Loading Events
← Takaisin
  • This event has passed.

SINFONIAKONSERTTI

Kalevi Aho 70 vuotta

Eräs pianotaiteen elävistä legendoista, Suomessa vasta toista kertaa vieraileva brasilialainen Nelson Freire debytoi Lahdessa soittamalla Beethovenin viidennen pianokonserton. Teoksen, jonka hän sensaatiomaisesti esitti kilpailunumeronaan jo 12-vuotiaana ja ansaitsi menestyksestään opiskelupaikan Euroopassa. Sinfonia Lahti juhlistaa kunniasäveltäjänsä Kalevi Ahon 70-vuotispäiviä hänen 17. sinfoniansa maailmankantaesityksellä.

Yksi tämän hetken kansainvälisesti menestyksekkäimmistä kotimaisista säveltäjistämme, Kalevi Aho, täytti maaliskuussa 70 vuotta. Aho on ollut Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjä 1990-luvun alkupuolelta lähtien ja kunniasäveltäjä vuodesta 2011, ja orkesteri onkin esittänyt hänen musiikkiaan runsain määrin niin koti- kuin ulkomailla, mm. Tukholmassa, Wienissä, Lontoossa ja Amsterdamissa.

Kunniasäveltäjä Kalevi Ahon 17. sinfonia

Kalevi Aho (s. 1949) nimitettiin Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjäksi vuonna 1992 ja kunniasäveltäjäksi vuonna 2011. Kaikkiaan Sinfonia Lahti on esittänyt Ahon teoksia noin 70 kertaa, Suomen lisäksi myös ulkomailla (Tallinna, Tukholma, Wien, Lontoo, Amsterdam, Pietari). Ahon suurten orkesteriteosten kantaesityksiä on Sinfonia Lahdella kaikkiaan yksitoista, ja Ahon teoksilla on myös merkittävä rooli orkesterin levytystuotannossa.

”Aina aika ajoin minulle on tullut tarve säveltää jotain tavallista suurempaa – luoda siihenastisesta urastani eräänlainen välitilinpäätös, jossa voisin panna peliin aivan kaiken osaamiseni”, Aho kertoo tuoreen sinfonian syntyprosessista ja jatkaa: ”17. sinfonia on kaikkein laajin orkesteriteokseni – kolmiosaisen teoksen teoreettinen kesto on noin 63 minuuttia. Sävellyksen 26 minuuttia kestävä ensimmäinen osa on jo itsessään kuin sinfonia sinfoniassa. Tein sen sellaiseksi, että osan voi soittaa myös itsenäisenä sinfonisena runona, ja päätin säveltää vastaavalla tavalla itsenäisten sinfonisten runojen kaltaisiksi myös kaksi muuta osaa, nopean Scherzo macabren sekä finaalin Kaukaisia lauluja.”

Ilta alkaa Kalevi Ahon haastattelulla klo 18 Puusepän Salissa.

YLE Radio 1 radioi konsertin suorana lähetyksenä, ja konsertti on jälkikäteen koettavissa YLE Areenassa ja Classiclive.com-sivustolla.

Lippupiste
Lippu.fi Trio, Aleksanterinkatu 18 A (katutaso)
Lippupisteen valtakunnallinen myyntipalvelu: 0600 900 900 (1,98 €/min+pvm)
Liput internetistä: www.lippu.fi

Sibeliustalon lipunmyynti: 0600 393 949

 


Event Categories:

,
Date:
4.4.2019
Time:
19:00 - 21:00

Organizer

Sinfonia Lahti