KANSAINVÄLINEN ENSIESITYS

Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

KANSAINVÄLINEN ENSIESITYS

Venäjän itäisimmässä kaupungissa Vladivostokissa, Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean rajoilla syntynyt mutta Ruotsiin juurtunut Victoria Borisova-Ollas kuuluu tämän vuosituhannen kiinnostavimpiin säveltäjiin. Hänen virtaviivainen musiikkinsa nostaa mielikuvituksen rajat uusille lukemille lainaamalla aiheita kirjallisuudesta, maalauksista ja historiallisista kohtauksista. Hänen vasta valmistuneen viulukonserttonsa “A portrait of a Lady by the Swan Lake” tulkitsee Sinfonia Lahden vakiovieras, latvialainen Baiba Skride.

Lisänimeä ”A Portrait of a Lady by Swan Lake” (”Joutsenlammella olevan naisen muotokuva”) kantava Victoria Borisova-Ollasin viulukonsertto sai menestyksekkään maailmankantaesityksensä syyskuussa Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen konsertissa Sakari Oramon johdolla ja solistinaan Baiba Skride. Konserton kantaesitys syyskuussa noteerattiin hyvin positiivisesti tukholmalaislehdistössä. Ruotsin suurin aamulehti Dagens Nyheter esim. kuvaili teosta ”herkullisen venäläisromanttiseksi viulukonsertoksi”. Teoksen ovat tilanneet Sinfonia Lahden kanssa Tukholman kuninkaalliset filharmonikot ja BBC:n sinfoniaorkesteri, ja Britannian-ensiesitys on Lontoossa huhtikuussa 2020.

Borisova-Ollasin konsertto on saanut kipinän Joutsenlampi-baletin ajattomasta, romanttisesta tarinasta, mutta sillä ei ole suoraa yhteyttä esimerkiksi Tšaikovskin sävelkieleen. Säveltäjä tunsi vain kiusausta yrittää katsoa samaa tuttua tarinaa erilaisesta, hieman tuoreemmasta näkökulmasta. Solistin voi kuvitella olevan yksi lumotuista joutsenista, joka tiivistää värikkäät muistonsa noin kahteenkymmeneen minuuttiin.

Victoria Borisova-Ollas (s. 1969) on laajasti palkittu säveltäjä, joka on tunnettu mm. Dracula-oopperastaan. Hänen sävellyksiensä inspiraation lähteenä on ollut usein kirjallisuus ja taide, ja myös Raamattu on tärkeä, etenkin psalmien kirja. Borisova-Ollasin musiikille on ominaista mm. tapahtumarikkaus, dramaattissävyinen jännitteisyys sekä vahva mielikuvitus. Hän on kehittänyt teos teokseltaan hyvin omaperäistä ja määrätietoista sävelkieltä, joka on myös löytänyt tiensä jo moniin maailman musiikkikeskuksiin.

Tutustu käsiohjelmaan etukäteen:

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [592.99 KB]


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
12.12.2019
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti