SINFONIAKONSERTTI

Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SINFONIAKONSERTTI

Viulun ihmeteini Maria Dueñas teki viime vuonna Lahdessa sen, mihin maailma oli jo tottunut: aiheutti sensaation. Odotukset ovat nyt entistäkin korkeammalla, kun hän tulkitsee konserttojen Mount Everestiksi kutsutun teoksen, Beethovenin viulukonserton. Suomen ensiesityksenä kuullaan Los Angeles Chamber Orchestran, Irlannin kansallisorkesterin, Gävlen sinfoniaorkesterin ja Sinfonia Lahden yhteistilaus Burn My Letters – Remembering Clara. Elokuvamusiikillinen uutuus avaa tuhoutuneet kirjeet, joihin oli kätkettynä Johannes Brahmsin ja Clara Schumannin ystävyyden todellinen syvyys. Anja Bihlmaier johtaa Sinfonia Lahtea ensimmäistä kertaa orkesterin päävierailijana.

Anja Bihlmaier

Kun Anja Bihlmaier vuonna 2018 pelasti Tapiola Sinfoniettan konsertin paikkaamalla sairastunutta Mario Venzagoa pikavaroituksella, sekä Helsingin Sanomat että Hufvudstadsbladet yltyivät hehkuttamaan uuden lahjakkuuden ihmeellisiä kykyjä: “Sukupolvensa parhaimpiin kuuluva” ja “todellinen löytö” kriitikot kirjoittivat. Todellisuudessa Bihlmaier oli jo kokenut kapellimestari, pääkaupunkiseudulla hänen taitojaan ei vain tunnettu kuten Keski-Euroopassa – vielä.

Bihlmaierin musikaalisuus on osittain geneettistä; hänen perheeseensä kuuluu klarinetisti-isä, haitarinsoittajaäiti ja lyömäsoittajaveli. Itse hän soitti lapsena viulua, pianoa ja lauloi, mutta kun tahtipuikko kutsui, kaikki muut musiikintekovälineet unohtuivat. Bihlmaier muistaa yhä, kuinka hän johti musiikkilukionsa näyttämöproduktion orkesteria ja sairastui parantumattomaan “kapellimestarivirukseen”.

Bihlmaier tuli alalle oopperan kautta. Hän toimi ensin assistenttina Chemnitzissä, ja sen jälkeen hän johti kahden vuoden ajan Hannovern valtionteatterin orkesteria kakkoskapellimestarina. Toki hän oli sitä ennen opiskellut Freiburgissa ja Salzburgissa sekä Dirigentenforum des Deutschen Musikrates -ohjelmassa, voittanut kolmannen palkinnon Dmitri Mitropoulos -kilpailussa ja saanut Johannes Brahms -säätiön stipendin. Sittemmin Bihlmaier on työskennellyt Kasselin valtionteatterin pääkapellimestarina ja vieraillut monissa muissakin oopperataloissa, hiljattain mm. Wienin Volksoperissa.

Näyttämöteosten lisäksi hän johtaa yhä useammin myös sinfoniaorkestereita, kuten Tukholman kuninkaallisia filharmonikoita, Göteborgin sinfoniaorkesteria, BBC Symphonya, Stuttgartin filharmonikoita ja nykymusiikin ykkösorkestereihin kuuluvaa Ensemble Resonanzia. Vuonna 2021 hän ottaa Haagin Residentie Orkestin ylikapellimestarin vastuut.

Suomessa Bihlmaierin kyvyt eivät enää pääse yllättämään: hän on Tapiolan lisäksi johtanut toistuvasti Turun filharmonista orkesteria ja debytoinut myös Tampere filharmonian vieraana. Tänä syksynä Bihlmaier aloitti Sinfonia Lahden päävierailijana.

Maria Dueñas

“Ja voittaja on!” Näillä sanoilla alkavat espanjalaisen Maria Dueñasin (s. 2002) viime vuosina useimmin kuulemat lauseet. Pelkästään vuosina 2017 ja 2018 Dueñas keräsi ykköspalkinnot Telemann-kilpailusta Puolassa, Giovanni Musicisti ja Luigi Zanuccoli -kilpailuista Italiassa, Kiinan Mozart-kilpailusta, Leonig Kogan -kilpailusta Brysselissä sekä Yankelevitš- ja Vladimi Spivakov -kilpailuista Venäjällä; erikoispalkinnoille ja muille kunniamaininnoille ei tässä tekstissä riitä tilaa.

Dueñasin menestys ei ole mikään ihme. Hänen kunnianhimonsa on valtava ja vanhempiensa omistautuminen on heittäytyvää – perhe on matkustanut viulunsoitto edellä ympäri maailmaa paitsi kilpailuissa myös opintojen ehdoilla. Vuonna 2014 Dueñasit muuttivat Granadasta Dresdeniin Carl Maria von Weber -korkeakoulun Igor Malinovskin luokalle, ja vuodesta 2017 lähtien Dueñas on opiskellut Wienin Yksityisessä yliopistossa sekä Grazin esittävien taiteiden yliopistossa legendaarisen Boris Kuschnirin luokalla. Muuttaminen oli merkittävä askel hänen elämässään.

“Ennen sitä olin Maria 1. Nyt olen Maria 2”, hän kertoi musik-in-dresden.de-sivustolle vuonna 2015. “Nyt on tärkeää huvitella viulun kanssa. Granadassa oppitunnit ovat hyvin ankaria. Minun on parempi keskittyä ensin soittamaan ja opetella muut asiat myöhemmin. Pidän myös pianonsoittamisesta ja improvisoimisesta, mutta myös Erich Kästnerin lukemisesta tai vaikka uimisesta. Ja kinastelusta siskojeni kanssa. Oikeastaan olen varmaan aika normaali”.

Nuoresta iästään huolimatta Dueñas on esiintynyt jo vuosia konserttosolistina, ensimmäistä kertaa jo vuonna 2014 Granadan kaupunginorkesterin konsertissa. Sittemmin hän on vieraillut mm. Madridin kamariorkesterissa, Dresdenin residenssiorkesterissa Sinfonia Lahdessa, ja viime vuonna hän hämmästytti kriitikoita San Franciscon sinfoniaorkesterin vieraana. Tänään kuultavan Beethovenin viulukonserton hän soitti Katalonian kansallisorkesterin solistina Jan Willem de Vriendin johdolla viime helmikuussa.

Dueñasilla on käytössään kaksi viulua. Nippon Music Foundationilta lainaksi saamansa Guarneri del Gèsu, lisänimeltään “Muntz” vuodelta 1736, sekä Nicolo Gagliano, jonka hän on saanut lainaksi  Deutsche Stiftung Musikleben -säätiöltä.

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tee tilauksesi väliaikatarjoiluista ennakkoon!

Tilaamalla ja maksamalla tarjoilut etukäteen, tarjoamme teille turvallisemman konserttielämyksen. Vain ennakkoon tehdyt varaukset katetaan väliajalle valmiiksi. Rajoituksista johtuen emme takaa kaikissa konserteissa väliaikamyyntiä normaaliin tapaan. Tilaa väliaikatarjoilut.

Tervetuloa turvallisesti konserttiin!

Noudatamme järjestelyissä viranomaisohjeita ja -määräyksiä yleisön sekä henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, reiluin turvavälein.

Tutustu turvallisuusohjeisiimme

Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli Suomen hallituksen asettamat rajoitukset jatkuvat ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä syksyllä 2020 edellyttävät.


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
to 29.10.
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti