SINFONIAKONSERTTI

Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SINFONIAKONSERTTI

Niin sanotun Wienin kolmannen koulukunnan kuuluisin edustaja HK Gruber jatkoi siitä, mihin Haydn ja Beethoven lopettivat. Hänen musiikistaan ei riitasointuja tai kompleksisia rakennelmia löydy suurennuslasillakaan, pikemminkin bossa novaa, jazzia ja swingiä kevyesti sinfonisilla sivuaskelilla. Illan kapellimestari ja trumpetisti Håkan Hardenberger on aiheuttanut globaalin kriisin paljastamalla kriitikoiden adjektiivivaraston puutteelliseksi: ylittämätön, majesteetillinen, häikäisevä, galaksimme paras – mitkään sanat eivät tee täyttä oikeutta hänen kyvyilleen.

Håkan Hardenberger

Håkan Hardenberger (s. 1961) on laajasti tunnustettu maailman taitavimmaksi trumpetistiksi. Hän aloitti soittamisen kahdeksanvuotiaana saatuaan ensimmäisen kerran käsiinsä trumpetin. Se oli kulunut ja vanha soitin, jonka hän oli saanut joululahjaksi Louis Armstrongin konsertista hullaantuneelta isältään. Trumpetin nuhjuisuus ei estänyt Hardenbergeriä muodostamasta siihen vahvaa kiintymyssuhdetta, ja nykyään hän tuntee trumpetin luultavasti paremmin kuin kukaan muu.

Opintonsa Hardenberger aloitti Bo Nilssonin oppilaana, ja jatkoi Pierre Thibaud’n luokalla Pariisin konservatoriossa ja Thomas Stevensin johdolla Los Angelesissä. Ensimmäisen konserttolevynsä hän julkaisi jo vuonna 1986 Philipsille. Se sisälsi trumpettirepertuaarin klassikoita eli Haydnin, Hummelin, Hertelin konsertot sekä maailman ensimmäisenä levytyksenä Johann Stamitzin konserton.

Nykyisin Hardenberger tunnetaan erityisesti nykymusiikin esittäjänä, jolle monet aikamme johtavista säveltäjistä, kuten Sir Harrison Birtwistle, Hans Werner Henze, Arvo Pärt ja Mark-Anthony Turnage sekä lukuisat muut tarjoilevat kilvan teoksia omistuskirjoituksin. Säveltäjä Brett Dean on kertonut, että vaikeinta Hardenbergerille kirjoittamisessa on se, ettei säveltäjä voi kahlita mielikuvitustaan ottamalla huomioon soittajan teknisiä rajoituksia – Hardenbergerin taidot kun eivät kerta kaikkiaan tunne ylärajaa.

Hardenberger ei tyydy soittamaan vain jäähyväiskantaesityksiä, vaan pitää uutuusteoksia ohjelmistossaan aina useiden vuosien tai vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Rolf Martinssonin ja HK Gruberin konserttoja hän on esittänyt jo lähemmäs sata kertaa. Hän onkin sanonut pitävänsä musiikkia elävänä taidemuotona, jonka on välttämätöntä pysyä kiinni ajassaan, ja että musiikkia on pidettävä hengissä sävellyksillä, jotka tapahtuvat juuri nyt.

Kapellimestarintyötä Hardenberger pitää olennaisena osana muusikkouttaan. Hän on johtanut useita huippuorkestereita, kuten BBC Philharmonicia ja Malmön sinfoniaorkesteria. Suomessa Hardenberger on vieraillut useasti solistina, ja myös johtanut kahdesti Helsingin kaupunginorkesteria. Lahdessa hän on vieraillut aiemmin Urkuviikolla, mutta Sinfonia Lahden solistina ja kapellimestarina hän esiintyy nyt ensimmäistä kertaa.

Teksti: Jaani Länsiö


Tee tilauksesi väliaikatarjoiluista ennakkoon!
Tilaamalla ja maksamalla tarjoilut etukäteen, tarjoamme teille turvallisemman konserttielämyksen. Vain ennakkoon tehdyt varaukset katetaan väliajalle valmiiksi. Rajoituksista johtuen emme takaa kaikissa konserteissa väliaikamyyntiä normaaliin tapaan. Tilaa väliaikatarjoilut.

Noudatamme järjestelyissä viranomaisohjeita ja -määräyksiä yleisön sekä henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Lippuja myydään vain rajoitetulle yleisömäärälle, reiluin turvavälein.

Tutustu turvallisuusohjeisiimme

Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli Suomen hallituksen asettamat rajoitukset jatkuvat ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä syksyllä 2020 edellyttävät.

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
to 19.11.
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti