Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

SINFONINEN ELOKUVA

Alfred Hitchcock: VERTIGO – PUNAINEN KYYNEL

Vertigo – Punainen kyynel (Vertigo) on Alfred Hitchcockin ohjaama jännityselokuva vuodelta 1958, jonka keskiössä on traaginen rakkaustarina. Se on Hitchcockin 45. elokuva, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista elokuvista ja sen maine on kasvanut ajan saatossa entisestään. Vertigo on Hitchcockin romanttisin elokuva ja samalla lajityyppiluokituksia uhmaava mestariteos, josta löytyy uusia ulottuvuuksia jokaisen katselukerran jälkeen.

Vertigon musiikin on säveltänyt yhdysvaltalainen Bernard Herrmann, joka tunnetaan erityisesti elokuvasävellyksistään. Niistä tunnetuimpia ovat hänen sävellyksensä juuri Hitchcockin elokuviin, mutta myös Citizen Kanen ja Taksikuskin elokuvamusiikit ovat hänen käsialaansa. Herrmannin musiikki tuo syvyyttä ja kaihoa Vertigon tarinaan, joka herää eloon entistä vahvempana sinfonisessa elokuvassa, jossa Sinfonia Lahti tulkitsee elokuvan musiikin Anthony Gabrielen johdolla, elokuvan pyöriessä valkokankaalla.

VERTIGO – KAIKKIEN AIKOJEN PARAS ELOKUVA?
Veijo Hietala

Arvostettu brittiläinen elokuvalehti Sight & Sound järjestää aina kymmenen vuoden välein alan ammattilaisille äänestyksen kaikkien aikojen parhaista elokuvista. Orson Wellesin Citizen Kane (1941) hallitsi kriitikoiden listaa monen vuosikymmenen ajan, mutta viimeisimmässä äänestyksessä 2012 se kohtasi voittajansa: Alfred Hitchcockin Vertigon (1958). Näinkö kauan kesti, ennen kuin kriitikot huomasivat Vertigon ylivertaisuuden? Vai onko ajanhenki muuttunut?

Kukapa meistä ei olisi joskus ikävöinyt menetettyä rakastettuaan? Ja unelmoinut hänen palaavan vielä takaisin. Siitähän kertovat ne kauneimmat rakkauslaulut ja ikimuistoisimmat elokuvatkin. Siitä kertoo myös Vertigo, Hitchcockin romanttisin, suorastaan yltiöromanttinen elokuva. Kyseessä on toki myös rikoselokuva, mutta rikosjuoni on vain veruke elämää suuremmalle, pakkomielteiselle ja traagiselle rakkaustarinalle. Ei ihme, että tällainen tunnehehkutus ei vielä menneinä vuosikymmeninä älykkökriitikoihin vedonnut.

Nyt on toisin. Länsimaiden kulttuurihistoriassa ovat menneinä vuosisatoina vuorotelleet tunteen ja järjen aikakaudet. Nykyinen tunne- ja elämyskulttuuri, jota itse kutsun uusromantiikaksi, alkoi vahvistua 1980-luvun loppupuolelta lähtien – kuten myös Vertigon asema Sight & Soundin listalla!

Moniselitteisessä mystisyydessään Vertigo on myös Hitchcockin taiteellisin elokuva. Jo pelkästään visuaalisesti se on upeaa katsottavaa: San Franciscon maisemat hivelevät näköaistia, ja etenkin naistähti Kim Novak hehkuu milloin värikylläisissä asuissa, milloin eteerisenä, epätodellisena haavekuvana.  Värimaailma ja muu visuaalinen ilmaisu vahvistavat koko tarinan outoa unenomaisuutta.

Sitä tukee myös Hitchcockin hovisäveltäjän Bernard Herrmannin musiikki, jota sanottu jopa hienoimmaksi elokuvaan koskaan sävelletyksi musiikiksi. Kuten kaikki tiedämme, musiikki on ennen muuta tunteiden tulkintaa, ja elokuvissa sen merkitys kohtausten intensiteetille on mittaamattoman suuri. Vertigossa Herrmannin musiikilliset motiivit täydentävät upeasti Hitchcockin kuvakieltä.

Kun Vertigo on nyt mahdollista kokea Sinfonia Lahden Herrmann-tulkinnan säestyksellä, voi vain kuvitella, millainen moniaistinen elämys on luvassa. Once in a lifetime -tilaisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä!


Tapahtumaluokat:

, , ,
Päivämäärä:
23.8.2018
Aika:
19:00 - 21:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti