Ladataan Tapahtumat
← Takaisin
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

UKKONEN – PERUTTU

Suomen hallitus on linjannut torstaina 12.3., että kaikki yli 500 henkilön tapahtumat tulisi perua tai siirtää olemassa olevan koronavirustilanteen vuoksi. Koronaviruksen COVID-19 vuoksi Suomessa otetaan valmiuslaki ,ja hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteissä koronavirustilanteen hoitamiseksi, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 saakka.

Sinfonia Lahden konsertit on peruttu viranomaisohjeiden mukaisesti 12.4.2020 saakka.

Lippujen palautuksesta vastaa lippu.fi osoitteessa https://web.lippu.fi/palautus

Lisätiedot lippupalautuksista


Simo Santapukin sinfoninen runo Ukkonen saa kantaesityksensä Sinfonia Lahden konsertissa Sibeliustalossa 16.1.2020. Suuren kysynnän vuoksi teoksesta järjestetään lisäesitys Sibeliustalossa 20.3.2020 klo 20.

Santapukki kuvaa sinfonista teostaan seuraavasti: ”Ukkonen on sinfoninen orkesteriteos, joka syntyi Suomen luonnon ja elämän inspiroimana. Kolmiosaisen teoksen jyrähdykset ja salamat osuvat pääosin toisen osan satumetsään. Sävelkuvauksen tarinallinen avain löytyy finaalin viimeisestä teemasta.”

Simo Santapukki: Ukkonen

Maailma luo jatkuvasti raja-aitoja, joiden rikkominen on itselleni aina ollut solutason tekemistä. Hyppy rock-musiikista klassisen musiikin maailmaan oli silti pelottava ja tämän vuoksi en puhunut syntyvästä orkesteriteoksestani oikeastaan kenellekään, ennen kuin se todella oli valmis. Ukkonen ei kuitenkaan ole pelkkä laukaus pimeään, sillä mikäli en olisi itse siihen tyytyväinen, ei sitä myöskään olisi missään esitetty.

Klassinen sävellystyö on elänyt unelmana sisimmässäni jo pitkään, mutta Ukkosen tekemisessä sattumalla oli lopulta iso rooli. Unelmani ei ehkä koskaan olisi toteutunut ilman avovaimoani ja hänen mukanaan kotiimme muuttanutta pianoa. Sen koskettimilla Ukkosen teemat ja rakennuspalikat tuntuivat muodostuvan ikään kuin itsestään ja ne alkoivat synnyttyään elää omaa elämäänsä. Osaltaan tähän saattoi vaikuttaa myös maailmankuvani muutos; pieni mutta suuri esikoiseni muutti kaiken vahvemmaksi ja syvemmäksi. Tämä kuului väistämättä myös vanhaa pianoa soittaessani.

Ukkonen edustaa tummahkoa luontoromantiikkaa, jonka suuret, lauluntapaiset melodiat johdattelevat meidät hämäristä kuvista jylhiin sinfonisiin maisemiin. Ukkosen harmonia on pääosin tonaalista, sen tehtävä on olla houkuttelevaa, selkeää ja tunteikasta. Teoksen ekspressionistiset sävyt kertovat puolestaan riitasointujen tärkeydestä ja niiden paikasta maailmassa hyvän näkemisen suhteen. Ukkonen keskittyy kauneuteen, mutta haluaa ymmärtää myös pelkojamme. Pelkoja, joiden kanssa olemme usein yksin ja voimattomia.

Erityisen roolin Ukkosessa saavat huilu ja käyrätorvet, joiden tehtävä on heijastaa toivoa myrskyn ytimessä. Ukkosen sävelkuvaus kertoo osaltaan myös maailmasta, jossa elämme yksilöinä. Jokainen on lopulta yksin, mutta silti jatkuvassa symbioosissa kanssakulkijoiden sekä meitä ympäröivän luonnon kanssa. Ukkosen musiikillinen kerronta pyrkii piirtämään kuvan hetkestä, jossa ihminen kohtaa luonnon. Hetki, jossa ihminen kokee yhteenkuuluvuutta ja yksinäisyyttä, kauneutta ja tragediaa samanaikaisesti.

Luomistyö on toisinaan toivotonta puurtamista, enkä minäkään olisi tätä teosta missään nimessä saanut saatettua valmiiksi asti ilman loistavia ammattiauttajia. Kiitos Tapio Viitasaari massiivisesta sovitustyöstä ja Jani Viitanen kuulokuvasta. Kiitos myös Sinfonia Lahti avoimesta suhtautumisesta ja kantaesityksen mahdollistamisesta. Olen etuoikeutettu saadessani kuulla Ukkosen jyrähtävän teidän käsissänne Sibeliustalossa, loistavan Dima Slobodenioukin johtamana.

Simo Santapukki / Käsiohjelma 16.1.2020

Lipunmyynti Lippu.fi


Tapahtumaluokat:

,
Päivämäärä:
20.3.2020
Aika:
20:00

Järjestäjä

Sinfonia Lahti