LähiTapiolalta Santo Serafin -arvoviulu Sinfonia Lahden käyttöön

LähiTapiola on antanut omistamansa, Venetsiassa noin vuonna 1740 rakennetun Santo Serafin -arvoviulun Sinfonia Lahden käyttöön. Soitinta tulee soittamaan orkesterin konserttimestari Maaria Leino. Hankinta on osa LähiTapiolan työtä kulttuurin tukemiseksi.

”On upeaa, että osana LähiTapiolan strategiaa on arvosoitinten hankinta, ja olemme hyvin kiitollisia saadessamme orkesterimme käyttöön yhtiön arvoviulun”, Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen iloitsee ja jatkaa: ”Historiallisten arvoviulujen korkeista hinnoista johtuen ne ovat usein muusikkojen tavoittamattomissa, ja täten LähiTapiolan kaltaisten toimijoiden merkitys näiden soittimien saamisessa osaksi suomalaista musiikkielämää on hyvin merkittävä. Tällainen soitin tuo iloa ja lisäarvoa paitsi soittajalleen, niin myös koko orkesterille ja sitä kautta myös yleisölle.”

Kulttuurin tukeminen turvaa jatkuvuutta ja edistää hyvinvointia

LähiTapiola on strategiassaan keskittynyt ihmisten elämänturvaan sen kaikissa eri muodoissa. Me asiakkaidemme omistamana yhtiönä teemme joka päivä työtä asiakkaidemme taloudellisen mutta myös henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin eteen ja sen turvaamiseksi, LähiTapiola Vellamon hallintojohtaja Johanna Siiropää kuvailee.

Kulttuurin tukeminen on myös osa LähiTapiolan yritysvastuuta. Kulttuurikumppanuudet nähdään sitoutumisena laatuun ja jatkuvuuteen. Niiden lisäarvo rakentuu yhteisöllisyydelle ja sosiaalisuudelle, ja kulttuuri toimii sille erinomaisena alustana. Kulttuuri eri muodoissaan edistää ihmisten hyvinvointia ja tästä syystä jokaisella tulisi olla mahdollisuus nauttia kulttuuritarjonnasta mahdollisimman laajasti.

On vaikea nimetä jotain toista 1700-luvun käyttöesinettä, joka säilyy parhaiten päivittäisessä käytössä. Sen lisäksi, että tämä käyttöesine tuottaa musiikillista nautintoa kuulijoilleen, se on myös varsin hyvä sijoituskohde. Laadukkaiden arvoviulujen määrä on vähäinen ja niiden kysyntä on kova mm Aasiassa. Kun arvoviuluja hankitaan useampia ajallisesti hajauttaen, viuluportfolio säilyttää hyvin arvonsa ja antaa sijoitukselle hyvän, tasaisen tuoton kertoo LähiTapiola Vellamon Johanna Siiropää.

Arvoviulun hankinta on pitkä prosessi ja edellyttää asiantuntijan käyttöä. Maarian käyttöön tulleen viulunkin hankintaan meni lähes vuosi aikaa.  Viulukauppojen ominaispiirre on myös se, että muusikko-omistajat suojelevat usein yksityisyyttään. Viulusta luopuminen pitkäaikaisen elämänkumppanuuden jälkeen on usein herkkä asia. Olemme LähiTapiolassa iloisia siitä, että pitkän matkan jälkeen 280-vuotias Santo Serafin on löytänyt uuden kodin juuri Lahdesta ja uskomme, että viulu ilahduttaa soinnillaan monia klassisen musiikin ystäviä taidokkaan konserttimestari Maaria Leinon käsissä.

Lisää sävyjä ja kvaliteettia

Konserttimestari Maaria Leino kertoo hienon arvoinstrumentin tuovan soittoon lisää sävyjä ja kvaliteettia. ”Konserttimestarin tehtävään kuuluu monesti myös sooloja ja näiden kantavuuteen soitin vaikuttaa erityisen paljon. On myös upeaa, kun instrumentin kanssa ei tarvitse työskennellä niin ankarasti saadakseen ääntä kuuluviin, tai luodakseen haluamiaan sävyjä”, Leino kuvailee ja jatkaa: ”Soitin tuo myös laadukasta väriä koko jousisointiin, ja jokainen tämänkaltainen soitin tuo oman lisäarvonsa orkesteriin.” Santo Serafin -viulua Leino kuvaa upeaksi yksilöksi, venetsialaisen 1700-luvun koulukunnan helmeksi: ”Se on erittäin helpposoittoinen ja äänensävyiltään rikas instrumentti. Olen todella iloinen saadessani sen käyttööni.”

Viulun omistaa LähiTapiola keskinäinen vakuutusyhtiö Espoosta. LähiTapiola-yhtiöryhmään kuuluva lahtelainen vakuutusyhtiö, LähiTapiola Vellamo on orkesterin Sinfonisesti yhdessä -joukkueen jäsen. Yhteistyö alkoi vuonna 2019.

Lisätietoja:
                         
Johanna Siiropää, hallintojohtaja
LähiTapiola Vellamo
puh. 040 828 3742

Teemu Kirjonen, intendentti
Sinfonia Lahti
puh. 050 518 4597