LEMMINKÄINEN – TAITEILIJAESITTELYT

Suomalainen barokkiorkesteri

Suomen musiikkielämän uusi aika koitti vuonna 1989. Silloin perustettiin Kuudennen kerroksen orkesteri, vanhaan musiikkiin erikoistunut soittajisto. Se ei tyytynyt vain herättämään eloon barokkiajan tyyliä, vaan tekemään sen myös mahdollisimman autenttisilla soittimilla ja tutkimustietoon perustuvalla kunnioituksella. Sibelius-Akatemian harjoitustiloista nimensä saanut orkesteri on yhtään liioittelematta pyyhkinyt pölyt barokkimusiikin pinttyneistä käsityksistä niin taiteellisesti kuin tieteellisesti. Se on myös tuonut nyky-yleisön arvioitavaksi sellaistakin musiikkia, jonka olemassa olo on tähän asti rajoittunut arkistojen alahyllyille ja asiantuntijoiden otsalohkoihin.

Vuodesta 2009 Suomalaisena barokkiorkesterina tunnettu yhtye on nimestään huolimatta laajentanut osaamistaan barokista klassismiin ja varhaisromantiikkaan, mutta myös aivan uusimpaan musiikkiin. Orkesteri on soittanut nykysäveltäjiltä tilaamiaan teoksia esimerkiksi Helsingin Ritarihuoneella sekä Suomen musiikkifestivaaleilla useasti. Soittimet ovat silti niin sanottuja periodi-instrumentteja, kuten tänään Sibeliuksen-musiikkiin paneutuvassa konsertissa. Suomalaisen barokkiorkesterin työnjälki on huomattu myös lukuisissa palkintoraadeissa. Sille on myönnetty muun muassa Yleisradion Vuoden levy -palkinnot 2001 ja 2013 sekä vuonna 2000 saatu Vuoden musiikkiteko -palkinto, mitkä osaltaan kielivät Suomalaisen barokkiorkesterin laajasta arvostuksesta maamme musiikkielämän kaikissa portaissa.

Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari

Kapellimestari Tomas Djupsjöbacka (s. 1978) nousi musiikkipiirien tietoon aluksi sellistinä. Hän voitti toisen palkinnon Turun sellokilpailussa vuonna 1998 ja sai vuosiksi kutsuja solistiksi kaikkialle Suomeen. Vuodesta 2001 lähtien hän on kuulunut Suomen kansainvälisesti menestyneimpään jousikvartettiin Meta4:iin. Vuodesta 2006 hän on soittanut myös Chamber Orchestra of Europessa.

Nykyään Djupsjöbacka esiintyy myös kapellimestarina. Orkesterin johtaminen kiinnosti häntä jo teininä. Hän kuunteli levyjä partituuria silmäillen ja pohti, kuinka hienoa olisi johtaa juuri tätä teosta, mutta ilman taustanauhaa, oikean orkesterin edessä. Kun hän lopulta päätti hakeutua uudelle uralle, hän ei kertonut siitä kenellekään. Kollegoilta salaa hän kävi ensin Atso Almilan ja Jorma Panulan kurssit, minkä jälkeen hän oli vakuuttunut muusikonroolinsa laajentamisesta. Djupsjöbacka valmistui Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta vuonna 2017.

Debytoituaan Radion sinfoniaorkesterin vierailijana valmistujaiskonsertissaan syksyllä 2016 hän on johtanut useita suomalaisorkestereita, kuten Helsingin kaupunginorkesteria, Avantia, Lohjan orkesteria, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria ja Jyväskylä Sinfoniaa. Lapin kamariorkesterin historian ensimmäiseksi päävierailijaksi hänet nimitettiin keväällä 2019, ja Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina hän aloitti vuosi sitten. Tomas Djupsjöbacka ja FiBo esiintyivät viimeksi Sibelius-festivaalilla vuonna 2020.

Tekstit: Jaani Länsiö