Neeme Järvi & ERSO sekä Baiba Skride vierailevat Sibelius-festivaalilla

Neeme Järvi & ERSO sekä Baiba Skride vierailevat Sibelius-festivaalilla

Dima Slobodenioukin johdolla kuullaan pari uutta orkesterisovitusta ensiesityksinä

Sinfonia Lahti järjestää 19. kansainvälisen Sibelius-festivaalinsa Lahden Sibeliustalossa 6.–9.9.2018. Viron tasavallan perustamisesta tulee vuonna 2018 kuluneeksi 100 vuotta, ja Sibeliuksella itselläänkin oli henkilökohtainen yhteys Baltian musiikkielämään hänen käydessään johtamassa omaa musiikkiaan Virossa ja myös Latviassa 1900-luvun alkuvuosina. Viro ja Baltia heijastuvat teemana tämänvuotisessa festivaaliohjelmassa.

Festivaalin rungon muodostavat 6.–8.9. kolme orkesterikonserttia, joista torstaina ja lauantaina esiintyy tapahtuman taiteellisen johtajan, Dima Slobodenioukin johtama Sinfonia Lahti ja perjantaina Viron kansallinen sinfoniaorkesteri (ERSO) orkesterin taiteellisen johtajan, legendaarisen virolaisen Sibelius-kapellimestarin Neeme Järven johdolla. Perjantaina 7.9.2018 vierailukonsertissa kuullaan mm. Sibeliuksen kolmas ja neljäs sinfonia sekä Valse triste. Konsertissa kuullaan niin ikään jousiorkesteriteos Romanssi C-duuri, jota Sibelius itse johti pian teoksen valmistumisen jälkeen konsertissaan Tallinnassa 6. kesäkuuta 1904.

Sinfonia Lahden konserteissa solistina esiintyy latvialaisviulisti Baiba Skride solistiteoksinaan viulukonsertto (to) ja kuusi humoreskia (la). Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan lisäksi mm. kuudes ja seitsemäs sinfonia sekä konserttisarja Svanevit-näyttämömusiikista. Lauantain orkesterikonsertin päätteeksi orkesteri on varautunut kantaesittämään ylimääräisinä numeroina tuoreet orkesterisovitukset Sibeliuksen opuksesta 111, Kaksi kappaletta uruille (Intrada ja Surusoitto). Sovitukset on laatinut Lahden konservatoriossa opiskeleva Luukas Hiltunen, jota kuultiin viulusolistina Sinfonia Lahden nuorten solistien konsertissa keväällä 2018.
Orkesterikonserttien lisäksi festivaalin ohjelmassa on jälleen myös kamarimusiikkia ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa. Lippuja festivaalikonsertteihin on saatavissa Ticketmaster Suomen jakelu- ja myyntiverkostossa sekä Sibeliustalon lipunmyynnissä.

YLE Radio 1 lähettää torstain 6.9. (lähetys 8.9.) ja perjantain 7.9. (suora lähetys) orkesterikonsertit. Kaikki orkesterikonsertit ovat katsottavissa jälkilähetyksinä internetissä osoitteessa classiclive.com.

Kamarimusiikkikonserteissa on musiikin lisäksi valotaidetta ja tanssia

Torstain 6.9. orkesterikonsertin jälkeen Sibeliustalon pääsalissa esiintyy myöhäisillan kamarimusiikkikonsertissa Wellamo-trio kokoonpanossa Anu Silvasti (piano), Lotta Nykäsenoja (viulu) ja Ilkka Uurtimo (sello) esittäen Sibeliuksen pianotrion a-molli ”Hafträsk”.

Lauantain kamarimusiikkikonsertissa 8.9. Kalevi Aho -salissa (Lahden musiikkiopisto) Meta4-jousikvartetti esittää mm. Sibeliuksen jousikvarteton d-molli ”Voces intimae” esityksessä, johon yhdistyy myös valotaide. Meta4-jousikvartetin jäsenet ovat viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka.

Festivaalin päättää Sibeliustalossa 9.9. pyhäaamun kamarimusiikkikonsertti, joka on uusinta yleisön pyynnöstä vuoden 2017 vastaavasta konsertista. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Sibeliustalossa teos kuullaan ja nähdään jälleen neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

Johdatus konserttiin -tilaisuudet kaikkien orkesterikonserttien yhteydessä

Kaikkien orkesterikonserttien edellä on johdatus konserttiin -tilaisuus Sibeliustalon Puusepän salissa. Torstaina 6.9. klo 18 on aiheena ”Suomi 100 – Viro 100. Itämeri kulttuurin siltana etelään ja länteen” johdattelijanaan Viron historiaa tutkinut valtiotieteiden tohtori Martti Turtola. Perjantaina 7.9. klo 18 puheenvuoron saa aikamme merkittävimpiin Sibelius-tutkijoihin lukeutuva Andrew Barnett, jonka aiheena on ”Sibelius, the traveller”. Lauantaina ylikapellimestari Dima Slobodenioukia ja konserttimestari Maaria Leinoa haastattelee Lahden kaupungin viestintäjohtaja Heini Moisio.

Torstain ja lauantain tilaisuudet ovat suomeksi, perjantain englanniksi. Kaikkiin kolmeen tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Neeme Järvi ja Viron kansallinen sinfoniaorkesteri

Maailman tämän hetken arvostetuimpiin kapellimestareihin lukeutuva Neeme Järvi (s. 1937) on tehnyt lähes 500 levytystä ja johtanut lukuisia maailman ykkösorkestereita, mm. Berliinin filharmonikkoja, Amsterdamin kuninkaallista Concertgebouw-orkesteria, Baijerin radion sinfoniaorkesteria ja Leipzigin Gewandhausorchesteria. Vuosina 1982–2004 hän toimi Göteborgin sinfonikkojen ylikapellimestarina, ja teki siellä runsaasti Sibelius-levytyksiä BIS-levymerkille, mm. kaikki sinfoniat.

Järven yhteistyö vuonna 1926 perustetun Viron kansallisen sinfoniaorkesterin (ERSO) kanssa alkoi vuonna 1956, ja vuonna 1963 hänestä tuli orkesterin (silloinen Viron radion sinfoniaorkesteri) ylikapellimestari aina vuoteen 1979 asti. Järvi kehitti vahvasti orkesterin taiteellista tasoa, laajensi sen ohjelmistoa ja johti myös orkesterin ensimmäiset ulkomaanvierailut Romaniaan ja Bulgariaan vuonna 1972 ja Kuwaitiin vuonna 1976. Orkesteri on vieraillut mm. ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa sekä monilla festivaaleilla, mm. Itämeri-festivaalilla Tukholmassa ja Europamusicale-festivaalilla Münchinissä.