YLIKAPELLIMESTARI DALIA STASEVSKA

Dalia Stasevska

Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska (s. 1984) on kymmenen vuotta kestäneen ammattilaisuutensa aikana noussut yhdeksi kansainvälisesti näkyvimmistä suomalaiskapellimestareista. Kotimaisia orkesterivierailuja seurasivat useat kutsut ensin Pohjoisamaiden orkesteri- ja oopperataloihin, sitten Eurooppaan, Australiaan ja Aasiaan, ja viime vuosina myös Yhdysvaltojen tunnetusti vaikeasti saavutettaviin merkkiorkestereihin.

Stasevskan kauden 2021–2022 kohokohtiin kuuluvat mm. ensivierailu New Yorkin filharmonikoissa ja Sydneyn sinfoniaorkesterissa sekä Lontoon BBC Proms -festivaalin avajaiskonsertti BBC Symphony Orchestran päävierailijana sekä Edinburghin musiikkijuhlien avajaiset. Syksyllä 2021 hän aloitti myös ensimmäisen kautensa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. Stasevska ehti johtaa lahtelaisia vain kahdesti ennen vakinaistamistaan.

Stasevska huomasi heti ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen Sinfonia Lahden kanssa, että orkesterissa on hyvä työilmapiiri sekä mielenlaatu, joka kantaa pitkälle. “Pidän asenteesta, jolla musiikkia Lahdessa tehdään. Muusikot heittäytyvät täysillä, ovat innostuneita, he tekevät töitä tosissaan ja kunnianhimoisesti”, Stasevska luonnehtii. “Tämä inspiroi minua suuresti.”

Stasevskan ensimmäisen kauden ohjelmisto peilaa hänen asennettaan niin elämään kuin taiteeseen. Konserteissa kuullaan niin klassikoita, harvinaisuuksia kuin uutuuksia, unohdettuja teoksia, musiikkia ympäri maailmaa. Näistä muodostuu kokonaisuus, jonka osat keskustelevat keskenään.

“Olen innostunut dialogeista. Miten historia ja nykypäivä, eri kulttuurit ja ihmiset kohtaavat toisensa. Olen halunnut tehdä modernin, kansainvälisen ja tässä ajassa kiinni olevan ohjelmiston, ja pysyä avoimena kaikelle.”

Musiikin lisäksi Stasevskaa inspiroi taide, etenkin uusin taide, jota hän suorastaan rakastaa. Hän seuraa yhtä innokkaasti niin klassisen kuin kevyenkin musiikin kenttää, ja saa inspiraatiota niin oopperasta kuin vaikkapa uudesta populaarimusiikista.

Matkustaessaankin hän suuntaa aina ensimmäisenä nykytaiteen museoon. Intohimoisesti hän suhtautuu myös arkkitehtuuriin ja muotoiluun. Niissä hänen uteliaisuutensa herää aina, oli kyseessä sitten italialainen 60-luvun rakennustaide tai suomalainen keittiövälinedesign.

Myös luonto vetää Stasevskaa puoleensa voimakkaasti. Asuessaan pari vuotta maatalossa Tuusulassa hänellä oli myös kaksi lemmikkikanaa, joiden nimet olivat Clara ja Alma, tietenkin. “Ja kesälomansa kanalassa vietti myös Jorma-kukko”, Stasevska kertoo. Hän tiivistää asenteensa sekä elämään kuin ylikapellimestarin työhön: “Arvostan leikkimielisyyttä. Jos on peloton ja antaa tilanteen viedä, tapahtuu aina odottamia asioita ja oivalluksia. Lapsetkin oppivat isoja asioita nimenomaan leikin kautta. Näen, että Sinfonia Lahti on samalla tavalla ennakkoluuloton.”

4/2022