Ylikapellimestari

Dima Slobodeniouk

Dima Slobodeniouk aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2016. Hän on toiminut syyskuusta 2013 lähtien myös Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana ja saanut erityisen paljon kiitosta kekseliäästä ohjelmistosuunnittelusta sekä syvällisestä ohjelmistotuntemuksesta. Slobodeniouk yhdistää työssään syntymämaansa Venäjän ja myöhemmän kotimaansa Suomen kulttuurilliset vaikutukset ja musiikillisen perinnön.

Viime kaudella Slobodeniouk debytoi Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin kanssa tehden sen kanssa konsertit myös Kööpenhaminassa, Göteborgissa ja Tallinnassa. Hän työskentelee mm. Berliinin filharmonikkojen, Leipzigin Gewandhausorchesterin, Baijerin radion sinfoniaorkesterin, Berliinin radion sinfoniaorkesterin, Wienin radion sinfoniaorkesterin (ORF), Lontoon filharmonikkojen, Lontoon sinfoniaorkesterin (LSO), Suomen radion sinfoniaorkesterin (RSO), Rotterdamin filharmonikkojen sekä Chicagon, Houstonin, Baltimoren ja Sydneyn sinfoniaorkestereiden kanssa.

Kesällä 2019 Slobodeniouk palasi Tanglewoodin musiikkifestivaalille Bostonin sinfoniaorkesterin kanssa solistinaan Yefim Bronfmanin kanssa, ja tätä seuraa lokakuussa debyytti orkesterin pääsarjassa Bostonissa. Lähiaikojen debyytit hänellä on myös NHK-sinfoniaorkesterin (Tokio), Soulin filharmonikkojen, Zürichin Tonhalle-orkesterin, Wienin sinfonikkojen, San Franciscon sinfoniaorkesterin ja Clevelandin orkesterin kanssa. Hän palaa johtamaan Lontoon filharmonikkoja, Hollannin radion filharmonikkoja ja Houstonin sinfoniaorkesteria. Solisteina hänen johtamissaan konserteissa esiintyvät mm. Simon Trpčeski, Sergei Hatšatrjan, Leif Ove Andsnes, Joshua Bell, Khatia Buniatishvili, Vilde Frang, Johannes Moser, Truls Mørk, Baiba Skride, Yuja Wang ja Frank Peter Zimmermann.

Sinfonia Lahden levytys (BIS), jossa Slobodeniouk johtaa Kalevi Ahon fagottikonserton, sai vuonna 2018 arvovaltaisen BBC Music Magazine Awardin, ja heinäkuussa 2019 ilmestyi hänen johtamansa pianokonserttolevytys (BIS) solistinaan Van Cliburn -voittaja Haochen Zhang. Slobodenioukin johtamat muut levytykset sisältävät mm. Stravinskya viulisti Ilja Gringoltsin ja Galician sinfoniaorkesterin kanssa (BIS), Lotta Wennäkosken teoksia Radion sinfoniaorkesterin kanssa (Ondine) ja Sebastian Fagerlundin teoksia Göteborgin sinfonikkojen kanssa (BIS).

Moskoalaissyntyinen Dima Slobodeniouk opiskeli viulunsoittoa Moskovan keskusmusiikkikoulussa Zinaida Gilelsin ja J. Chugajevin johdolla sekä Keski-Suomen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa Olga Parhomenkon johdolla. Hän opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Atso Almila, Leif Segerstam ja Jorma Panula sekä Ilja Musinin ja Esa-Pekka Salosen johdolla. Innostaakseen tulevaisuuden nuoria muusikoita Slobodeniouk on työskennellyt viime vuosina opiskelijoiden kanssa Verbierin festivaaliakatemiassa sekä tehnyt Galician sinfoniaorkesterin kanssa oman hankkeen, jossa opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus johtaa ammattiorkesteria.

6/2019