Ylikapellimestari

Dima Slobodeniouk

Dima Slobodeniouk aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2016. Hän on toiminut syyskuusta 2013 lähtien myös Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana ja saanut erityisen paljon kiitosta kekseliäästä ohjelmistosuunnittelusta sekä syvällisestä ohjelmistotuntemuksesta.

Slobodeniouk yhdistää venäläiset juurensa Suomessa viettämiinsä opiskeluvuosiin. Hyödyntäen kummankin maan musiikillisia vahvuuksia hän esiintyy säännöllisesti konserttiareenoilla ympäri maailman. Konserttivuonna 2017–18 hän debytoi menestyksekkäästi Berliinin filharmonikkojen, Baijerin radion sinfoniaorkesterin ja Sydneyn sinfoniaorkesterin johtajana. Hän palasi johtamaan Leipzigin Gewandhausorchesteria, ja teki elokuussa 2018 debyyttinsä Tanglewoodin musiikkifestivaalilla Bostonin sinfoniaorkesterin kanssa. Konserttivuoden 2018–19 kohokohtiin kuuluvat debyytit Wienin radion sinfoniaorkesterin (ORF) kanssa Musikvereinissa, Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin kanssa Amsterdamissa, Rotterdamin filharmonikkojen kanssa ja Baijerin valtionorkesterin kanssa Münchenissä. Eri mantereilla Slobodeniouk esiintyy ensi kerran mm. NHK-sinfoniaorkesterin (Tokio), Soulin filharmonikkojen ja Minnesotan orkesterin kanssa. Hän palaa johtamaan mm. WDR-sinfoniaorkesteria (Köln) ja Dresdenin filharmonikkona.

Slobodenioukilla on intohimo laaja-alaiseen ohjelmistoon Beethovenista, Verdistä, Mahlerista, Sibeliuksesta, Stravinskysta aina aikamme säveltäjiin mm. Jonathan Harvey, katalonialaissäveltäjä Benet Casablancas ja Magnus Lindberg, jonka sellokonserton Espanjan-ensiesityksen hän johti. Slobodenioukin johtamissa konserteissa solisteina ovat esiintyneet mm. Jean-Yves Thibaudet, Patricia Kopatchinskaja, Dmitry Sitkovetsky, Baiba Skride, Viktoria Mullova, Tine Thing Helseth, Anssi Karttunen, Ewa Podleś, Barbara Hannigan ja Helena Juntunen.

Nuorten muusikkojen kanssa työskenteleminen on lähellä Slobodenioukin sydäntä, ja hän työskenteli musiikinopiskelijoiden kanssa vuoden 2015 Verbierin festivaalilla. Hän on myös perustanut Galician sinfoniaorkesterissa hankkeen, jossa kymmenen päivän aikana opiskelijoille annetaan mahdollisuus johtaa ammattiorkesteria.

Sinfonia Lahden levytys (BIS), jossa Slobodeniouk johtaa Kalevi Ahon fagottikonserton, sai vuonna 2018 arvovaltaisen BBC Music Magazine Awardin. Slobodenioukin johtamat levytykset sisältävät mm. Lotta Wennäkosken teoksia Radion sinfoniaorkesterin kanssa (Ondine) ja Sebastian Fagerlundin teoksia Göteborgin sinfonikkojen kanssa (BIS).