Ylikapellimestari

Dima Slobodeniouk

Ylikapellimestari ja Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja (2016-)

Dima Slobodeniouk aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2016. Hän on toiminut syyskuusta 2013 lähtien myös Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana ja saanut erityisen paljon kiitosta kekseliäästä ohjelmistosuunnittelusta sekä syvällisestä ohjelmistotuntemuksesta. Ohjelmistovalinnoissa on kuultavissa hänen venäläiset juurensa, suomalaiset opiskeluvuodet sekä viime vuosien tuomat Espanja-vivahteet.

Slobodeniouk vierailee säännöllisesti Suomen orkestereissa, mutta on myös laajasti tunnettu kansainvälisillä konserttiareenoilla. Hän on johtanut mm. Lyonin kansallisorkesteria, Göteborgin sinfonikkoja, Stuttgartin radio-orkesteria, Hollannin fillharmonikoita, Luzernin sinfoniaorkesteria, Islannin sinfoniaorkesteria sekä säännöllisesti Helsingin kaupunginorkesteria ja Radion sinfoniaorkesteria. Dima Slobodeniouk debytoi maailman maineikkaimpiin orkestereihin lukeutuvan Berliinin filharmonikkojen vierailevana kapellimestarina helmikuussa 2018. Tulossa on konsertteja myös mm. Baijerin radio-orkesterin ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterin kanssa.

Hänen solisteinaan ovat esiintymeet mm. Jean-Yves Thibaudet’n, Patricia Kopatchinskajan, Dmitry Sitkovetskyn, Baiba Skriden, Viktoria Mullovan, Tine Thing Helsethin, Anssi Karttusen, Ewa Podleśin, Barbara Hanniganin ja Helena Juntunen.

Slobodenioukilla on intohimo laaja-alaiseen ohjelmistoon Beethovenista, Verdistä, Mahlerista, Sibeliuksesta, Stravinskysta aina aikamme säveltäjiin mm. Jonathan Harvey, katalonialaissäveltäjä Benet Casablancas ja Magnus Lindberg, jonka sellokonserton Espanjan-ensiesityksen hän johtaa. Hän myös pureutuu Unsuk Chinin kahteen laulusarjaan (”Les Silences des Sirenes” ja ”SnagS and Snarls”). Keväällä 2016 Galician sinfoniaorkesteri vierailee hänen johdollaan Madridissa solistinaan Yefim Bronfman ja Adu Dhabissa solistinaan Javier Perianes.

Nuorten muusikkojen kanssa työskenteleminen on lähellä Slobodenioukin sydäntä, ja hän työskenteli musiikinopiskelijoiden kanssa vuoden 2015 Verbierin festivaalilla. Hän myös aloittaa Galician sinfoniaorkesterissa hankkeen, jossa kymmenen päivän aikana opiskelijoille annetaan mahdollisuus johtaa ammattiorkesteria.

Vuonna 2015 julkaistiin Lotta Wennäkosken teoksia sisältävä levytys Radion sinfoniaorkesterin kanssa (Ondine). Slobodenioukilla on aktiivinen yhteistyö BIS-levymerkin kanssa, ja Sebastian Fagerlundin musiikkia on tallennettu hänen johdollaan Göteborgin sinfonikkojen kanssa.

Moskovalaissyntyinen Dima Slobodeniouk opiskeli viulunsoittoa keskusmusiikkikoulussa opettajinaan Zinaida Gilels ja J. Chugajev. Hän jatkoi sieltä vuonna 1989 Moskovan konservatorion musiikkiopistoon ja edelleen Keski-Suomen konservatorioon ja Sibelius-Akatemiaan opettajanaan Olga Parhomenko. Vuonna 1994 hän osallistui Atso Almilan kapellimestariluokalle ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin, Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla. Hän on myös opiskellut Ilja Musinin ja Esa-Pekka Salosen johdolla.