SIBELIUS-FESTIVAALI

Säveltäjä Jean Sibeliuksen (1865−1957) asema maamme kansallissäveltäjänä lienee kiistaton; hänen merkityksensä on ollut suuri Suomelle ja suomalaisille historiamme ratkaisevissa vaiheissa. Sibelius on myös maamme tunnetuin säveltäjä maailmalla, hänen musiikkinsa ihailijoita löytyy aina Tukholmasta Tokioon. Vuosittain järjestettävällä Sibelius-festivaalillaan Sinfonia Lahti haluaa koota nämä kaikki Sibeliuksen ystävät yhteen ja tarjota heille elämyksellisen viikonlopun Sibeliuksen musiikin parissa.

SIBELIUS-FESTIVAALI 2022

Kansainvälisesti arvostettu Sibelius-festivaali kokoaa perinteisen tapaan 31.8.-4.9.2022 Sibeliuksen musiikin ystävät Lahteen ympäri maailman. Sinfonia Lahti tarjoaa kaikille säveltäjämestarin musiikin ystäville elämyksellisen festivaalin akustisesti erinomaisessa Sibeliustalossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dalia Stasevska.

Selaa Sibelius-festivaalin 2022 DIGIESITETTÄ tästä

Paavo Järven johtama Viron festivaaliorkesteri vierailee Lahden Sibelius-festivaalilla 31.8.2022

Sinfonia Lahden 23. Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 31.8.–4.9.2022 taiteellisena johtajanaan orkesterin ylikapellimestari Dalia Stasevska. Festivaalin avaa kansainvälinen huippuvierailu, kun eurooppalaisista muusikoista koottu Viron festivaaliorkesteri saapuu konsertoimaan keskiviikkona 31.8.2022 maineikkaan virolaiskapellimestari Paavo Järven johdolla ohjelmistossaan Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja toinen sinfonia. Orkesterivierailu mahdollistuu Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämällä tuella.

Sinfonia Lahti esiintyy festivaalilla kolmessa konsertissa Stasevskan johdolla. Torstain 1.9.2022 orkesterikonsertin teema on ”Floora ja fauna”, ja konsertissa kuullaan teokset Pan och Echo (Pan ja kaiku), Pelléas ja Mélisande (konserttisarja), Metsänhaltija (melodraama) ja Snöfrid.

Perjantain 2.9. ja lauantain 3.9. orkesterikonsertit ovat puolestaan alun perin Jean Sibeliuksen itsensä suunnittelemia. ”Sibeliuksen aikana oli tyypillistä, että uuden teoksen kantaesitys tapahtui konsertissa, jonka säveltäjä järjesti itse. Tämä antoi säveltäjille mahdollisuuden esitellä myös muuta ohjelmistoansa. Sibelius olikin erityisen tarkka siitä, että hänen kantaesityksensä tapahtuivat sävellyskonserteissa, joissa koko ohjelmisto koostui pelkästään hänen sävellyksistään”, Stasevska kuvailee ja jatkaa: ”Sibelius-festivaalilla kuultavat perjantain ja lauantain orkesterikonsertit ovat Sibeliuksen itsensä suunnittelemia konserttikokonaisuuksia vuosilta 1911 ja 1927. Näissä konserteissa saivat kantaesityksensä mm. neljäs sinfonia sekä Suomen-ensiesityksensä seitsemäs sinfonia ja Tapiola. Nämä rekonstruoidut konsertit antavat mielenkiintoisen kurkistuksen Sibeliuksen musiikkiin säveltäjän itsensä esittelemänä.”

Uutuutena festivaaliohjelmassa esitellään myös perhekonsertti, lauantai-iltapäivänä 3.9. järjestettävä Soiva metsä. Lisäksi taitelijat Siiri Hänninen ja Lea Lintula luovat festivaalin yhteyteen tilateoksen ”Locus amoneus”, joka luo tilaa lempeydelle, rauhalle ja reflektoinnille festivaalin keskellä ja kutsuu tutkimaan Aino Sibeliuksen vastavuoroista suhdetta puutarhaan.  

Uudenlainen yhteistyö on myös festivaalin päätös, Lahden Ristinkirkossa sunnuntaiaamuna 4.9. toimitettava Keski-Lahden seurakunnan messu, jonka musiikillinen sisältö painottuu Sibeliuksen tuotantoon.

Festivaalilla kuullaan myös mm. pianoresitaali, ja konsertteja täydentää oheisohjelma, mm. johdatus konserttiin -tilaisuudet. Festivaalin ohjelma täydentyy myöhemmin.

LIPUT Lippu.fi myyntikanavat ja VERKKOKAUPPA.


Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin 2022 ohjelmarunko

Ke 31.8.2022 klo 19 Sibeliustalo
VIERAILUKONSERTTI
Viron festivaaliorkesteri
Paavo Järvi, kapellimestari

Sinfonia nro 2
Lemminkäis-sarja

To 1.9.2022 klo 19 Sibeliustalo
ORKESTERIKONSERTTI – FLOORA JA FAUNA

Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari
Dick Idman, lausuja
Alma Pöysti, lausuja
Somnium Ensemble

Pan och Echo (Pan ja kaiku)
Pelléas ja Mélisande -konserttisarja
Metsänhaltija, melodraama
Snöfrid – Improvisaatio lausujalle, sekakuorolle ja orkesterille

Pe 2.9.2022 klo 15 Kalevi Aho -sali, Lahden musiikkiopisto
PIANORESITAALI

David Munk-Nielsen

Pe 2.9.2022 klo 19 Sibeliustalo
ORKESTERIKONSERTTI – PREMIÄÄRI 1911

Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

In memoriam
Canzonetta
Dryadi
Öinen ratsastus ja auringonnousu
Sinfonia nro 4

La 3.9.2022 klo 15 Pikkuteatteri
PERHEKONSERTTI – SOIVA METSÄ

Jussi Makkonen, sello
Nazig Azezian, piano
Tapani kalliomäki, lausuja

La 3.9.2022 klo 17 Sibeliustalo
ORKESTERIKONSERTTI – PREMIÄÄRI 1927
Sinfonia Lahti
Dalia Stasevska, kapellimestari

Myrsky-alkusoitto
Tapiola
Rakastava
Sinfonia nro 7

Su 4.9. klo 10 Ristinkirkko
MESSU RISTINKIRKOSSA
Sibeliuksen virsiä ja urkumusiikkia

Tutustu Sibeliustalon turvaohjeisiin tästä: Turvallisesti tapahtumiin.

Sinfonia Lahti pidättää oikeuden konserttien ohjelmisto- ja ajankohtamuutoksiin, mikäli rajoitukset ja koronaviruksen tartuntatilanne sitä edellyttää.