SIBELIUS-FESTIVAALIN OHJELMA

TORSTAI 7.9. 

NORFOLK

Klo 19 Sibeliustalo 
Sinfonia Lahti 
Dalia Stasevska, kapellimestari 

Pohjolan tytär 
Kuningas Kristian II -sarja 
Tuonelan joutsen 
Finlandia 
Valse triste 
Aallottaret  

Vuonna 1914 Sibelius teki menestyksekkään vierailun Amerikkaan, jonka aikana häntä kohdeltiin kuin kuninkaallista isäntänsä Carl Stoeckelin toimesta. Matkan aikana hän sain myös Yale Yliopiston kunniatohtorin maininnan. Tämä vierailu jäi hänen ensimmäiseksi ja viimeiseksi Amerikan matkaksi.  Sibeliukseen teki vaikutuksen orkesteri, jossa oli soittajia New Yorkista ja Bostonista. “Music Shedissä” kuultu ohjelmisto on rekonstruoitu tähän Norfolk-konserttiin.   

Pohjolan tytär on yksi Sibeliuksen suosituimmista sinfonisista runoista. Se kantaesitettiin Marinskyn teatterissa Venäjällä, jossa orkesteri rakastui teokseen ja se oli jättimenestys. Kuulija voi löytää teoksesta viittauksia Kalevalaan.   

Sibelius muokkasi Aallottaret teosta Amerikan matkaa varten, jossa se kantaesitettiin. Kriitikko Olin Downes kutsui sitä “hienoimmaksi kuvaelmaksi merestä, jota on koskaan kuultu musiikissa”.   

Klo 18 Johdatus konserttiin, Puusepän sali 
Timo Virtanen – Sibeliuksen matkat  

PERJANTAI 8.9. 

TUKHOLMA

Klo 19 Sibeliustalo 
Ruotsin radion sinfoniaorkesteri 
Daniel Harding, kapellimestari 
Maria Dueñas, viulu 
 
Sinfonia nro 1 
Sinfonia nro 7 
Viulukonsertto 

Sibelius johti Tukholmassa kolme konserttia vuonna 1924. Seitsemäs sinfonia sai kantaesityksensä Tukholman Auditoriossa, ainut hänen sinfonioistaan, jota ei ole kantaesitetty Suomessa.   

Sibelius viimeisteli ensimmäisen sinfoniansa maailmassa, joka oli poliittisesti epävakaa, johon hän vastasi monella protesti sävellyksillä. Ensimmäinen sinfonia on aikakautensa muihin teoksiin verrattuna raaempi ja askeettisempi sävellys.   

Sibelius johti Tukholmassa ensi kertaa muokatun version viulukonsertostaan. Viulu on teoksessa pääroolissa, mutta orkesteri pääsee näyttämään dynaamisuutensa viulun hiljetessä.   

Klo 18 Johdatus konserttiin, Puusepän sali (englanniksi)

Alex Ross – Sibelius in America: Reactionary versus Modernist  

Alex Ross on New Yorkerin musiikkikriitikko.  

LAUANTAI 9.9.  

HELSINKI-kamarimusiikkikonsertti

Klo 13 Kalevi Aho -sali, Lahden musiikkiopisto 
Castalian String Quartet  
Emil Holmström, piano 

Voces Intimae op. 56 
Jousikvartetto B-duuri op. 4 
Sonatiini E-duuri viululle ja pianolle op. 80 
Kyllikki op. 41 

50-vuotiaana Sibeliuksesta oli tullut suomalaisten kansallissankari. Kaksi päivää ennen hänen syntymäpäiväänsä, 6.12.1915, Sibeliuksen musiikkia kuultiin Helsingin musiikkiopiston konsertissa. Konsertissa esitettiin hänen tärkeimmät kamarimusiikkiteoksensa vuosilta 1890-1915.   

 B-duuri kvartetto oli tuolloin julkaisematon ja lähes tuntematon. Sitä esitetään harvoin tänäkään päivänä.  

ROOMA

Klo 17 Sibeliustalo  
Sinfonia Lahti 
Dalia Stasevska, kapellimestari 

Finlandia 
Pelléas et Mélisande -sarja 
Lemminkäisen paluu 
Sinfonia nro 2 

Rooman matineakonsertti vuonna 1923 Auguesteo Orkesterin kanssa tutustutti italialaiset Sibeliuksen suurimpiin teoksiinsa. Tätä ennen Suomi ja Sibelius olivat lähes tuntemattomia italialaiselle yleisölle. Sibelius sanoi toimittaja Alberto Gascolle: “Olen ammentanut synnyinmaani runoudesta ja sen tarinoista ja olen sitten laulanut omalla tavallani”.   

Pelléas ja Mélisande -sarja sisältää lähes koko Sibeliuksen hienosävyisen näyttämömusiikin Maurice Maeterlinckin symbolistiseen näytelmään, joka kertoo kielletystä rakkaudesta.   

20 vuotta ennen konserttia, Sibelius oli säveltänyt toista sinfoniaa osittain Italiassa. Teos, josta myöhemmin tuli yksi hänen suosituimmista ja levytetyimmistä sinfonioistaan.   

Klo 16 Johdatus konserttiin, Puusepän sali 
Viiden Sibeliuksen tyttären jälkeläisen yhteishaastattelu 

Haastateltavana: Janne Virkkunen (Ruth Snellman), Roosamari Teppo (Eva Paloheimo), Jaakko Ilves (Katarina Ilves), Kaisa Porra-Hänninen (Margaretha Jalas) sekä Severi Blomstedt (Heidi Blomstedt).

SUNNUNTAI 10.9.

SOIVA METSÄ -perhekonsertti

Klo 10 Lahden Pikkuteatteri

Jussi Makkonen, sello 
Nazig Azezian, piano 
Tapani Kalliomäki, kertoja 

”Kuuletko, kuinka luonto tuoksuu!”, saattoi Sibelius huudahtaa kulkiessaan kotinsa Ainolan puutarhassa. 

Kuulijat pääsevät aikamatkalle Sibeliuksen maailmaan: lastenlapset kertovat muistoja isoisästään Janne-papasta, Kolin kansallismaisemassa soi Finlandia ja matkalla Eurooppaan kuullaan Souvenir. Taiteilijat maalaavat elävän kuvan Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen elämästä ja sävellyksistä.  

Liput Lippu.fi-myyntikanavista.