PIENRYHMÄTOIMINTA

Sinfonia Lahden pienryhmätoiminta 2021

Soivat luontosadut – Sinfonia Lahden ja Lahden kaupunginteatterin poikkeusolojen yhteistyöprojekti

Lahden kaupunginteatterin ja Sinfonia Lahden yhteistyönä syntynyt Soivat luontosadut -projekti alkoi jo viime vuoden keväänä. Poikkeusolojen aikana ideoitu projekti syntyi luontevassa vuoropuhelussa kaupungin taidelaitosten välillä. Sinfonia Lahden pienryhmätyöskentelynä oli jo aiemmin tehty itse musiikkisatuja, mutta nyt haluttiin myös näyttelijät mukaan.

Kaupunginteatterin näyttelijät kirjoittivat ja lukivat nauhalle kaksitoista itse kirjoittamaansa satua, joiden aiheena ja lähtökohtana olivat valikoidut lahtelaiset luontokohteet. Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunkina herätti miettimään ainutlaatuisia luontokohteita kuten Enonsaari, Häränsilmä, Immilän koski, Kintterönlampi, Ritamäki, Sietikka, ja Kiikunlähde. Ajatuksena on maustaa satuja pedagogisilla aineksilla: luontoystävällisillä arvoilla ja kulttuurihistoriallisilla faktoilla. Sinfonia Lahdesta osallistui kaikkiaan 30 muusikkoa eri instrumentteineen. Valokuvat luontokohteista valittiin sekä Lahden kaupungin kuvapankista että käyden paikan päällä.

Satujen äänimateriaali on kokonaisuudessaan loihdittu Sinfonia Lahden muusikoiden akustisesti soittamista kappaleista ja ääni-improvisaatioista, joista teatterin äänisuunnittelija Tatu Virtamo on työstänyt upeasti soivan kokonaisuuden. Kaupunginteatterilla ja Sibeliustalossa pienryhminä pidetyissä äänityssessioissa tallennettiin sekä muusikoiden valitsemia klassisia sävellyksiä että eri instrumenteilla tuotettuja monenlaisia efektimäisiä ääniä. Näitä yhdistelemällä ja prosessoimalla satujen ympärille on luotu kokonaisvaltainen musiikki- ja äänidramaturgia.

Soivat luontosadut ovat yleisön kuunneltavissa Sinfonia Lahden YouTube-kanavalta 9.6.2021 alkaen. 

Soivat luontosadut
Ristolan uudet otukset – Ristola, Lahti
Enonsaaren Särkisinfonia – Enonsaari, Lahti
Immilän kosken Impi – Immilän koskiLahti
Jylhän Kammiovuori – KammiovuoriSysmä
Kiikunlähteen keijukainen – Kiikunlähde, Hollola
Kintterönlammen Lotta – KintteröLahti
Harmaa tammikuu – Lanupuisto, Lahti
Peilikuva suon pinnassa – LinnaistensuoLahti
Ritamäen Idols – Ritamäki, Lahti
Ivar ja Sietikan kutsu – SietikkaLahti
Kesäyön viluinen vuorenpeikko – Paimelanvuori, Hollola

Jugendia, poppia, betonia – Lähikiertue fillareilla 27.5.2021

Sinfonia Lahti tekee uuden toiminnallisen avauksen torstaina 27.5. koko päivän kestävällä lähikiertueella, jonka konsertit välitetään suorina orkesterin Instagram-tilillä. Päivän aikana orkesterin pienryhmät kiertävät konsertoimassa lahtelaisissa maamerkeissä. Kiertueella on yhteensä kahdeksan konserttia (à 15 min.) tunnin välein, joista ensimmäinen alkaa klo 9 ja viimeinen klo 16. Osa konserteista on myös myöhemmin katsottavissa orkesterin IG-tilin kohokohdissa.

Konserttien lisäksi kuvataan tunnelmapaloja siirtymistä fillareilla ja kävellen sekä konserttien ennakko- ja jälkitunnelmia. Näitä rentoja tunnelmia julkaistaan IG-tarinoissa.  Päivän aikana nousevia teemoja ovat mm. hiilineutraali orkesteri, ympäristöpääkaupunki ja kulttuurikaupunki Lahti. Tapahtumapäivän jälkeen konsertit ovat nähtävillä IGTV:ssä.

”Orkesterilla on ollut tapana jalkautua muutaman kerran vuodessa kaupungille soittamaan pienemmillä kokoonpanoilla. Kun tänä keväänä rajoitukset ja suositukset estivät soittamisen live-yleisölle tuli ajatus yhdistää hiilivapaa orkesteri, ympäristöpääkaupunkivuosi, fillarointi ja konsertointi lähikiertueeksi”, kiertuetta jousikvartettinsa kanssa ideoinut sellisti Antero Manninen kertoo ja jatkaa: ”Yleisö pääsee nauttimaan konsertit Instagram-livenä ja matkat taitetaan fillarilla tai kävellen. Soittajien sekaan soluttautuu kuvaaja Antti Sihlman, joka kuvaa tapahtumat ja tunnelmat, myös ne mahdolliset takahuonetoilailut, jotka eivät yleisölle normaalisti näy. Keikkapaikoiksi valikoitui lahtelaisia maamerkkejä ja luonteikkaita rakennuksia: jugendia, poppia, betonia.”

Soittajia lähikiertueella on mukana kaikista soitinryhmistä, ja ohjelmistoa on kaiken ikäisille, myös lapsille. Viranomaisrajoituksista ja -suosituksista johtuen konsertit ovat katsottavissa vain Sinfonia Lahden Instagram-tilin kautta ilman paikan päällä olevaa yleisöä. Kohteet paljastuvat vasta kulloisenkin livekonsertin alussa.

Soitellaan-verkkokonsertit 26.5.-2.6.2021

Soitellaan-verkkokonsertit ovat niin ikään uusi toimintamalli Sinfonia Lahdelle. Muusikoiden kehittämän toimintamallin ajatuksena on kohdata yleisöä myös poikkeusaikoina, esim. tapaamisrajoitusten aikana, epämuodollisesti ja keskustelevasti verkkotekniikka käyttäen. ”Konsertin ydinajatuksena on yhdistää musiikillinen tervehdys ja vuorovaikutus vastaanottajan kanssa”, kertovat toimintamallia ideoineet kontrabasisti Sampo Lassila ja viulisti Krista Jäänsola. Uuden toimintamallin ensimmäisenä kohderyhmänä ovat Sinfonia Lahden kausikorttiasiakkaat ja heidän perheensä.

Soitellaan-verkkokonsertti on kestoltaan noin 20 minuuttia. Konsertti sisältää musiikkia ja keskustelua yhdessä muusikoiden ja kuulijoiden kesken. Yhteensä 20 konserttia järjestetään 26.5.-2.6.2021 välisenä aikana Microsoft Teams -alustalla, ja konserteissa esiintyy seitsemän orkesterin jäsenistä koostuvaa pienryhmää.